My Dearest Likable Lovely Friends..

Klik-Klik Sini \(^,^)/

Khamis, Jun 30, 2011

Cinta...Tegarkan Hatiku

Assalamualaikum...!

Pekabar?

Esok nak pergi tengok wayang.. citer Sekali Lagi kot... nak tengok Transformer... (T,T) So sebab nak tengok Lisa Surihani esok, malam nie feeling2 la tengok Lagenda Budak Setan featuring Lisa Surihani la kan...Huuu..Thanks, kepada my dearest friend Qadri sebab memperkenalkan kepada aku cerita nie. Malam nie first time aku tengok citer nie fully. Dulu just skip2 jer, macam tengok trailer.. hehehe

Aku nie bukannya berpengalaman pun bab cintan cintun nie. Ye la, aku nie tak hot. So takde orang nak tackle. Kalau nak tunggu aku tackle perempuan lagi la susah sebab aku nie lembab sket benda2 cmnie. Tak caye tanya la sume ex-girlfriends aku (macam ramai sedangkan.... hohohohoh over..). Well, pernah la TERRlibat dengan beberapa love story before tapi tak ke mana pun. Ceritera cinta aku pun tak ramai orang yang tahu. Takpe la biar aku dan beberapa orang jer yang menyimpan ceritera cinta ini. Huuuuuu... aku tak ready nak bagi commitment pape lagi la. Hidup pun tunggang-langgang. Camne nak jaga anak dara orang?


Well, based on my experiences, ada banyak kisah percintaan orang2 sekekliling yang aku saksikan, bermacam2 ceritanya.

Kisah 1 ;
Kawen muda. Ada kawan aku yang dah kawen dah sekarang. Perempuan. Cool. Dia lah orang pertama member sebaya aku yang sudah berkahwin! Tahniah! Dia la orang yang membuatkan aku tersedar yang aku nie dah Kertu dan sepatutnya matang sekarang. Aku amat yakin yang perkahwinan beliau nie membuatkan lebih ramai rakan2 wanita aku yang nak kawen jugak.. heeee...

Kisah 2 ;
berebut perempuan. Adoi.. nie satu hal. Perempuan kan ramai. Bak kata tag line movie "1,2,3, Cinta", nisbah lelaki:perempuan ialah 37:1". Tolonglah. Ramai lagi perempuan kat luar tue. So nak bergaduh bertumbuk kenapa? Guys, please, get a life!

Lelaki dah la sikit. Tolak lelaki dah kawen, tolak lelaki dalam jail, tolak lelaki dalam pusat serenti, tolak lelaku yang jadi mak nyah, tolak gay, bape kerat jer la tinggal kan? So competition dan chances korang banyak! Dun worry.. Hehehehe.. It's easy for me to say kan? huhuhuhu

Kisah 3 ;
Bercinta bagai nak rak. Tak dapat restu family. Kawen lari kat Thailand. Huuuu.. Sekarang dah ada baby. Now prob nak daftarkan anak plak. Adoi... Susah! Guys, bercinta tue biarlah berpada.. jangan sampai hilang kewarasan akal dan buat benda2 yang tak patut.

Kisah 4 ;
My friend dah ada balak. Balak dia nie punya sayang kat dia. Hm... Aku tak kisah sangat la kan. Tapi you know what, balak dia bagi dia duit tiap2 bulan! Nafkah zahir seyh! Practice untuk after marriage kot. Huhuhu.. ker normal snanye? cuma aku jer yang tataw? tell me!

Kisah 5 ;
Seorang wanita yang jatuh hati kat seorang mamat indonesia mana ntah. Wow, cool gilarh mamat tue. Ntah apa ayat dia pakai sampai mampu mencairkan hati seorang wanita. Sebelum nie banyak jer cerita camnie. Tapi aku tak pernah expect pun things like this happened to somebody I know. Sampai lupa family and nak lari ngan that guy. Huuu.. thank Allah sekarang dah okay dah..

Kisah 6 ;
Kisah nie amatlah tragik. Kisah wanita yang menjadi mangsa kekejaman lelaki. Adoi! Lelaki! Memanglah korang kuat, tapi, pukul perempuan? Is that why Allah gives you such strength! Hm... Nie kes gaduh, pastu kena pukul.. sampai koma plak tue! Hey! Budak tue nak study okay! Balak ape tak memahami camnie?
Aku tengok scene Lisa Surihani kena bantai ngan Que Haidar tue un cam hadoi.. apatah lagi kena bantai sampai koma.. hm...

Kisah 7 ;
amboi time bercinta, bagai nak rak. Bila dah kahwin, huuu.. jadi psycho... menakutkan. Jealous punyer pasal la nie. Time bercinta dulu tak pernah jealous ker? Ala... Bak kata orang, time bercinta nie sumer lakonan belaka. Baran sorok, Controlling lower down, rokok dadah arak sumer boleh tahan kejap, perangai buruk boleh berlakon... bila dah kawen? sampai bila nak cover? nak lower down? nak tahan? ambik kau terkeluar segala yang terpendam. Huru hara rumah tangga. People wanna mary the real you, so jangan adi hipokrit boleh tak? hm....

Kepada mamat nie; Balak cam ko nie patutnya jadi gay, so that kalau pukul pasangan at least partner kau boleh lawan balik! Tak pun kau couple jer dengan kayu balak takpun mana tiang batu! Kau hempuklah camne sekalipun!!! Tak guna!!!! (emo)

tapi sekarang in process of pemulihan dan makin okay.. Alhamdulillah..


Begitulah banyak kisah percintaan yang pernah aku saksikan yang tak sama langsung dengan cerita percintaan dalam movie dan drama. Hm...

Hal, ini membuatkan aku lagi malas nak pikir pasal benda2 cmnie. Nanti2 lah. I'm young, wild, high potential, and many more. So later2 la pikir pasal all this stuff. For now, I prefer my life more. *wink wink*

Jadi kepada anda2 sumer, semoga korang berjumpa dengan jodoh korang well okay? keep on praying to Allah to let you meet somebody cool. Okay? Nasihat ikhlas dari seorang yang tak layak. :)

Korang tengok citer Lagenda Budak Setan tak?
kan ade scene nie...

Cube tengok awan tue...
Ade smile...


hehehehehe..
That's all,

Dearest,
Razil...
P/s: any cool love story of yours? share with me. Blog it and drop me the link down here.

Rabu, Jun 29, 2011

Pertandingan Mereka Header Sempena Bulan Ramadhan

Assalamualaikum...!

Pekaba? Sebenarnya aku baru jer post satu entri tadi. Malam semalam pun aku post dua entri. huhuhuhu.. Aku dah jadi Blogaholic kot.. huhuhu

Nie....
Perhatian kepada semua Bloggers hot di luar sana!
Sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak yang bakal menjelang ini... Satu pentandingan yang hot gilarh menanti anda!! :)



Sempena menyambut kehadiran bulan Ramadhan pada tahun ini, APIS menganjurkan sebuah pertandingan mereka header web yang bertemakan Ramadhan. Penyertaan terbuka kepada mana-mana warganegara Malaysia.

Butir-butir lanjut adalah seperti berikut:

Size: 960 px x 150 px
Tarikh tutup: 27 Julai 2011
Tema: Ramadhan
Format: .jpeg
Hantar ke: ramadhan.apis@gmail.com

Rekaan yang terpilih akan diletakkan sebagai header laman rasmi APIS di www.apisbp.net dan hadiah menarik menanti pemenang.
Sebarang pertanyaan boleh diemelkan kepada ramadhan.apis@gmail.com (jangan tanya aku.. aku tolong publicize kan jer... heee..)

Join it!
Why?
Because it's cool!
and you're cool...

That's all..

Dearest,
Razil..

P/S: I'm good in publicizing didn't I? sape nak aku tolong publicize anything, juz kontek me okay? :) *wink wink*

Kawan Aku Artis

Assalamualaikum...!

Apa habaq?

Aku nie bukannya Mami Jarum. Tapi aku takde la ke sana ke sini carik berita untuk dicanang kat sekalian orang.. tapi aku dah TERRdapat tangkap seorang member aku yang aku rasa sedang mencuba nasib untuk menceburi industri seni tanah air. Wah, senyap2 kau ada hati nak jadi artis ye... huuuu....

Tapi artis tue kan general...
nak jadi pelakon ker? model ker? penyanyi ker? pengacara ker?
ntah.. aku pun tak sure...
tapi aku rase antara model ngan pelakon...
sebab?
sebab kau nak jadi apa?
penyanyi?
suara ke laut belake... tak sedap lak tue!
pelakon?
ntah.. ada bakat ker? huhu
model?
KO HINGAT MUKA KAU CHANTEKK ker nak jadi model sume tue?
Ade ker orang yang nak amek ko jadi model dorg?
body ade cutting seorang model ker?

hahahahahah.. kejam gilarh soalan yang aku lontarkan itu...
muka? hm... lepas extreme makeover okay kot... tambah make up... lighting... photoshop... ok la kot.. Hahahahah! (kejam lagi)
Sekarang boleh la kutuk2, nanti ttiberr btol2 fofular, aku
Aku bukannya tak bagi, tapi pikir2 lah dalam2 dan masak2 okay?
Awak tue blaja tak abez lagi, pointer ntah la, boleh carry the course tak?
Jangan nanti quit balaja sebab nak jadi artis sangat..
tak pun kena tendang sebab fail...
Awak tue kena ingat...
Parents awak tue hantar pergi universiti supaya belajar... ada degree... dapat kerja tetap... tanggung depa balik... bukan soh cari glamour... bukan jadi artis ker ape ker...

Tapi sumer tue terpulanglah...
Siapalah aku nak menghalang...
Tapi janganlah menyesal di kemudian hari...
Cakap..
Takde privasi la... gossip la... asek kontroversi la...
Jangan plak nanti...
lupa daratan...lupa family...social gilarh2...start smoking...start drinking...clubbing... lagi? ntah...ect..ect..

Awak tue kena ingat... Awak tue ada family.. ada agama.. ada tanggungjawab..
Akhirat nanti akan disoal sumer benda tue... Halal haram tue penting... Duit tue nanti buat beli makanan, bagi makan orang lain... nanti jadi darah daging... jangan main2 taw... Jangan sebab nak duit, nak glamour punye pasal kau lupa sume tue.. hm...

Okay la...
Ini hanyalah luahan hati seorang kawan kepada rakannya yang nak jadi artis...
Siapa kawan aku sorang nie?
Biarlah ia menjadi rahsia aku... huuuu...
Jangan lupa aku taw bile dah fofular nanti...

di sini aku senaraikan beberapa nama2 yang agak terkemuka untuk kau cantas..
hahahah
1- Shrek

2-Boboiboy

3-Domo

4-Burung Unik?

5-Ikan Pari... heee...comel...



That's all...

Dearest,
Razil

P/S: korang tak nak jadi artis? blogger retis ker?
P/S/S: the way I wrote, do I look jealous of this guy? what do you think...? :)

Selasa, Jun 28, 2011

Weird English

Assalamualaikum..!

Pekabar?

Sebenarnya bru post entri Tips Membuat Essay Bahasa Inggeris Yang Baik. Bukan apa, lepas usha2 website2 yang berkenaan dengan Bahasa Inggeris, terjumpa satu website nie... Kinda cool la content dia. Antara content dia aku petik tempek kat sini... Here's a few facts@questions on how strange English can be.. huhuhu... So enjoy!


> There is no egg in an eggplant. It doesn't look or taste like an egg.

> There is no ham in a hamburger.

> There is no pine nor apple in a pineapple.

> Sweetmeats are candies while sweetbreads, which aren't sweet, are meat.

> English muffins were not invented in England and French fries were not invented in France, so where did such names come from?

> Quicksand pulls you down slowly.

> Boxing rings are square.

> A Guinea pig is not from Guinea and it is not a member of the pig family.

> If writers write and painters paint and riders ride, then why don't fingers fing or hammers ham?

> If the plural of tooth is teeth and the plural of goose is geese, then shouldn't the plural of phone booth be phone beeth and the plural of moose be meese? Maybe they should be, but they aren't.

> If the teacher taught, why didn't the preacher praught?

> If a vegetarian eats vegetables, what do you think a humanitarian eats?

> How can a house that is burning up finally end in being burned down?

> At a bank or loan office, how can you fill in the necessary information as you fill out the forms?

> Why is it that when the stars are out they are visible, but when the lights are out they are invisible?

> Why do people recite at a play, yet play at a recital?

> Why do people park on driveways but drive on parkways?

> Doesn't it seem crazy that you can make amends but not one amend? If you have a bunch of odds and ends and get rid of all but one of them, what do you call it?

> How can a slim chance and a fat chance be the same, while a wise man and a wise guy are opposites?

(taken from google..)


Sumber ; http://www.say-it-in-english.com/englishfun.htmlhttp://www.say-it-in-english.com/englishfun.html

Funny,huh?

That's all...

Dearest,
Razil

P/s: The sentence: "The quick brown fox jumps over the lazy dog." uses every letter of the alphabet.
P/S/S; can Bahasa Melayu be that strange?

Tips Membuat Essay Bahasa Inggeris Yang Baik..

Assalamualaikum!

Pekaba?

Bahasa Inggeris merupakan bahasa utama dunia hari ini. Bukan nak mengetepikan Bahasa Melayu, tapi keperluan seseorang induvidu untuk berbahasa Inggeris makin penting. Semasa bekerja, masa temu duga, berkomunikasi dengan pelanggan dan rakan niaga dari Negara lain dan sebagainya. Tapi, untuk para pelajar, Bahasa Inggeris amat penting untuk mereka dapat keputusan yang cemerlang, slip exam PMR dan SPM yang lawa serta membolehkan seseorang tue mencapai impian masing2. Ye lah.. Nak masuk degree yang korang nak kena pass MUET mengikut requirement degree yang dimohon. Jadi penting kan score English?

Aku takde la nak cakap yang Bahasa Inggeris aku bagus sangat tapi okay la kot. Aku tak hebat Bahasa Inggeris, cakap dan tulis bertabur bersepah tapi managed to get a cool grades. How?
Aku ada beberapa tips yang aku amalkan.. So aku bajet boleh la share ngan korang. So, kita boleh sama2 dapat result gemilang dalam subjek Bahasa Inggeris walaupun sebenarnya hampeh (aku la.. korang tak kot...)

aku tak jual t-shirt nie taw.. aku pow kat google jer gambar nie...

1- Thinking out of the box;
jangan cliché sangat. Ramai orang biasanya baca satu pesen buku yang sama (sebab cikgu reccomend atau cikgu yang jual), then tiru ayat buku tue. Jadi seboleh2nya, jangan follow dorang. Try carik ayat yang lain dari yang lain. Barulah pemeriksa tau yang korang nie tak lah menghafal ayat cam orang lain walhal korang un snanye menghafal jugak. Hoho!

Lagi satu, nama..
Bila tulis karangan especially surat kepada rakan, nama yang digunakan lebih kurang sama jer. Alik2 Ahmad, Ali, Abu... hm... cuba la try to be more creative cam kawan korang tue orang Korea ker, orang mesir ke, China ker, kan ker lebih fresh? Jadi taklah examiner tue rasa dull sangat. Mood examiner amat penting dalam peperiksaan. Dia tanda banyak gilarh paper so it's important to make him/her fresh again! Kalau tak free2 jer paper korang kne air liuq basi dia..
(cuba tulis Razil... tengok apa jadi?)

2- Pengetahuan am;
cuba selalu kaitkan dengan keadaan dan isu semasa, trend terkini, pemenang awards, a little bit about artist and musics serta fakta2 menarik. Kalau surat kiriman, cuba kaitkan dengan keadaan Negara rakan anda. Misalnya, kalau kawan tue orang Jepun, korang boleh cakap “I hope you and your family are not affected by the Tsunami”. Selain tue, boleh juga selitkan kata-kata hikmah dan petikan kata2 orang ternama.

(edited from google)

3-A twist in the end;
Kalau korang tulis karangan berkaitan cerita. Cuba selitkan a twist in the end of the story. Kerana, cikgu aku dulu pesan, kalau letak a twist di akhir cerita, cerita tue akan jadi lebih best! Cikgu aku pernah tulis “Interesting” kat essay aku dulu.. Happy sangat. Bila examiner rasa best, dia pun bagi la grade yang best! :)

4- Vocabulary;
hm.. vocab tue pun penting. Kalau korang dapat guna perkataan yang bombastic, mesti examiner akan pandang tinggi kat korang. Walaupu hakikatnya, dua tiga patah tue jer yang korang tahu. Tapi lebih baik ada sikit dari takde langsung betuk tak? Tapi pastikan perkataan yang korang guna tue sesuai la.. kalau tak, nahas..

Camne nak improve vocab tanpa hafal dictionary cam hape ntah (my style)...

Kalau korang suka tengok tv, korang boleh tambah vocab korang as sekarang nie, rancangan Bahasa Melayu dah ada sarikata English dan rancangan berbahasa English ada sari kata Bahasa Melayu. Jadi learn from it okay? Kalau korang suka dengar lagu, pahamkan makna setiap lirik lagu tue. Then korang mesti cepat ingat sebab lagu nie dia cepat sket lekat dalam kepala. Dalam satu boring kaji sleidik yang cikgu aku soh buat, aku dapati aku ngan seorang lagi kawan aku bersetuju bahawa, untuk meningkatkan kemampuan Bahasa Inggeris, listening to more English songs and watching more English movies and drama are one of the ways.

melihat pun boleh membantu korang mengingat... menonton tv (certain yang baik jer) pun boleh meningkatkan kreativiti. Kan? (image from google..)

5- Novel;
baca la novel Bahasa Inggeris. Tak perlu yang gempak2 sangat. Yang simple2 pun takper. Nanti sambil membaca korang boleh revise dan biasakan diri dengan grammar. Korang boleh jugak hafal satu dua ayat yang okay untuk korang gunakan dalam karangan.Tapi pastikan ayat korang tue sesuai. Senang kan? Copy jer. Bukannya orang tahu.. Huhuhu! So at least bacalah satu novel (selain The Pearl of course). Paling best time nak release tension. So, takde la kacau study time korang. Aku dulu baca "Didn't You Know?" sebab ayat2 de cam meletop but simple. So aku banyak copy ayat tue jer...

6- Over;
lagi satu, kalau buat karangan cerita, anda amatlah digalakkan untuk menjadi over. Bila lagi kan? Kalau over acting nanti orang cakap bukan2. Jadi dalam karangan lah tempat korang nak over. Aku pernah tulis something macam nie, “I felt like I was the master of Physics. I looked into the sky and I saw Isaac Newton smiled at me in between the twinkling stars and shining moon. It was just like a scene in a movie.“ Atau maybe korang boleh tulis camnie, “I know that I’m a good actor. I’m the one who should hold that Grammy’s trophy instead of Angelina Jolie”. Hm.. Bahasa Inggeris aku maintain bersepah... camne bole dpt A... Ala... korang just creat beberapa ayat meletop, pastikan btol grammar (tanya Cikgu, hafal, then gunalah... :)

7- Grammar;
Sorry guys, grammar amatlah penting! Jadi kuasailah grammar nie! Tanpa grammar, apalah karangan yang mantap dan bombastic? Nothing! Jadi pergilah mendapatkan pertolongan guru-guru. Grammar nie nak guna sampai bila2 tau. Once korang dah kuasai, settle masalah berpuluh2 tahun, SPM,Muet, BEL.. so wajib kuasai!

Lagi satu, tulis ayat yang korang pasti betul grammar nya. Kalau tak pasti, cuba tukar kepada struktur ayat yang lebih pasti ketepatannya. Waktu aku PMR dulu, sampai SPM, aku tulis ayat un cam ayat darjah empat. Sebab takut sangat salah grammar. Huhuhuhu. Kalau grammar banyak salah, examiner akan sesuka hati bajet English korang memang lemah dan bagi grades ntah pape.. patut ker?

Dan tambah perasa sket, cam perumpamaan. Perumpaan tue penting. Paling aku suka tulis, “busy like bees”. Bukan “busy body cam Chombee” taw? Tet! Lagi satu, adverb. Biasakan tambah adverb. Ala yang ada “-ly” tue. Cam, “deeply”, “quickly”, dan sebagainya. Bukan apa, kalau ada perumpaan nie, cam takde la ayat tue cam straight forward dan plain jer, kan? Ada grammar tambah bunga2 sikit. Ok la.

8- SpellingsS;
spelling nie amat penting jugak. Tulis perkataan yang korang betul ejaan dia. Kalau tak, cuba cari perkataan lain yang sinonim takpun tukar terus ayat lain. Dari salah kena potong markah tros. Aku dulu selalu confuse nak eja "memory".. (skrg pun same...btol ker aku eja tue?) dan aku tak pernah tulis perkataan nie dalam essay.. huhu... ada.. tapi camnie.. "I hope we can make a lot of great Memmories memories times together!"

9- Support;
penting jugak untuk korang ada support. Support camne? Mestilah berdoa, solat hajat dan sebagainya. Huhuhu

10- keberkatan;
minta maaf dan minta halal ilmu from English teacher korang, serta minta dorang doakan kejayaan korang. Betulkan niat belajar English.

That’s all...Semoga ia membantu, tak banyak pun..sikit.. okay la kan? It works for me.. hehehe :)

Dearest,
Razil
p/s: Bahasa Inggeris tue mudah. Kan? (I don't think so.... lagi2 Critical Thinking)

Isnin, Jun 27, 2011

P.Ramlee, Inspirasi Kpop

Assalamualaikum...!

Pekaba?

Semenjak dua menjak nie, aku asek tulis pasal Kpop jer. Kpop itu, Kpop ini, Kpop begitu, Kpop begini, banyak la. Namun kali ini aku nak share something which was just popped out of my mind suddenly then I just made the connection spontaneously.

Kenalkah anda dengan seniman termasyhur P.Ramlee? Mesti kenal kan? He’s a legend, guys! Seorang penyanyi, pelakon, pengarah, composer, penulis skrip dan banyak lagi. Banyak karya beliau yang masih lagi segar dan diterima masyarakat, macam movie Do Re Mi, Penarek Becha, Ibu Mertuaku dan banyak lagi! Lagu2 beliau seperti, Di Mana Kan Ku Cari Ganti, Jeritan Batinku, Ai Ai Twist, Bunyi Gitar dan banyak lagi sudah menjadi siulan dan dinyanyikan semula oleh ramai artis2 muda serta peserta rancangan realiti serta ada juga yang mengolahnya dalam bentuk orkestra oleh pemuzik antarabangsa...

Wajah seorang lagenda... (amek kat google..)


Kpop? Apa itu Kpop? Kpop tue ialah Korean pop, satu genre muzik yang semakin lama semakin mencetuskan fenomena dalam arus perdana industry muzik dunia. Fenomena Kpop menjadi ikutan bukan setakat lagunya, malahan dalam fesyen, hairstyle dan accessorizing.

Pernahkah kita terfikir bahawa kebanyakan muzik sedia ada sekrang adala hasil revelosi muzik dulu2? Takde dulu maksudnya tiadalah sekarang, betul tak? Begitu jugak dengan Kpop..

Di sini aku ada terjumpa satu lagu Kpop yang aku rasa diinspirasikan oleh P.Ramlee... Aku rasa la...


Korang pernah tengok this scene... scene ini, scene dari movie Ahmad Albab.. Tak caye? try tengok lah!
Time Syawal a.k.a P.Ramlee tue bagi anak dia a.k.a Ahmad Albab tue main ngan anak jin tue... hu... tengok minit yang ke 6:54...











Aku rasa kan... aku rasa la... scene itu telah menjadi inspirasi kepada satu boy band Kpop untuk buat lagu...
Korang pernah dengar tak lagu nie... Tajuk dia RingRingDong dari Kpop boy band, ShiNee.. Atau tajuk dia dalam Bahasa Melayu, “Ling Ling Aku Geli” bak kata Matlutfi.
Cuba dengar part video pada 0:23 dan 1:34...





Haa... sama kan? Cuma diolah sikit jer oleh ShiNee supaya lebih segar dan seiring zaman kot...
ada connection kan?
HAHAHAHAHAHAHAHA!

Ok lah.. that’s all..
Dearest,
Razil
P/S; hanya mengutarakan opinion. Huhuhuhu.... Apa pendapat anda?

Ahad, Jun 26, 2011

Hey Guys, Jom Terjah Blogger Terbaik Bersama Sharifdez ! ! !

Assalamualaikum...!

Pekabar?

Xde... malam2 nie blogwalking macam biasa. Then melepak la kat blog B.L.O.G.S.H.A.R.I.F.D.E.Z

This blog is so cool! Why? Sebab blog nie penuh dengan good info about general knowledge ataupun pasal blogging. This cool blogger jugak suka buat review tentang 20 blog terbaik untuk blogwalking!

(kalau korang perasan... ada gambar aku... barisan atas.. lima dari kiri... huuuu... happy-nyerr..)

wanna read more? boleh baca kat sini.... :)

You know what? My blog is listed as 20 blog terbaik untuk blogwalking!
Aku? No.17...


Kalau korang tengok POST nie di B.L.O.G.S.H.A.R.I.F.D.E.Z, my blog is listed as 13th! Okay la kan...
Sharifdez, nie jer mampu aku tolong. I'm so happy dapat promote ur blog walaupun tak seberapa! :)


Cool,huh? I think you should become cool too...
How? Here's some cool tips...Datang la lepak blog nie.. Be one of the cool friends and drop some comments... (alang2 nak follow blog dia, follow la blog nie skali.. heheheheh)

Okay? Easy,huh?

That's all for now..
Have a nice day!! :)

Dearest,
Razil!

P/s: traffic tue peting... So should be more serously in making better traffic?
what do you think?

Kpop & Illuminati

Assalamualaikum...!

Pekaba?
Ok straight to the point.. Malas nak merepek hari nie...

Kpop? Sape suke Kpop? Ramai orang suke kan?
Aku dah tulis like beberapa kali pasal Kpop... pasal something weird about Kpop la... Pasal my favourite band, FT Island... Semalam aku tengok kat channel Hitz, ada satu program nama dia Kpop Hitz Talent Show. Geli giler tengok minah seko tue pakai seksi2 nyanyi cam ape tah... (aku rse tue bukan nyanyi.. tue menguap.. kejam aku!) Yuck!

But this time.. Aku just nak menyediakan medan berkongsi pandangan sesama kita. So feel free to share your knowledge,okay?

Illuminati...
Nama yang cukup terkenal.. As kita tahu, illuminati nie jugak dikatakan meresap dan disebarkan secara halus dalam industri hiburan. Wah, cuba bayangkan kalau dulu muzik is something innocent yang digunakan untuk berhibur semata2, sekarang ia sekarang dah jadi medium penyebaran agenda Illuminati.



Bayangkan macam mana Lady Gaga dulu come out cam innocent singer yang cuma nyanyi lagu2 berentak elektronik. Sekarang? Daring untuk menyebarkan pandangan kritikal seperti lagu Born This Way tue. Membuat lambang satanic dan Illuminati dalam Music Video dan sebagainya. Sampai people still terima walaupun dah tahu. Tatkala ramai dah taksub dan fanatik dengan dia, setiap apa yang dilakukan diterima dengan mudah.
Sampai begitu sekali penangan muzik! For more info, boleh carik.. Ini ada satu article yang boleh dibaca.. tajuk de Lady Gaga, The Illuminati Puppet..

Aku rasa logik jer kalau Kpop nie dijadikan medium target pihak2 tertentu untuk turut same dijadikan medium penyebaran fahaman Illuminati nie. Memandangkan Kpop nie satu fenomena yang melanda seluruh dunia.

Mungkin all this idols cuma mengikut kehendak orang atasan. Tapi macam mana kalau "orang atasan" itu lah yang memainkan peranan dalam menjalankan agenda nie? Macam mana kalau one day memang ada seorang dua bintang Kpop yang tibe2 berubah menjadi the next Korean Version of Lady Gaga?
Who knows?



banyak lagi video... usha la kat youtube..


then ada satu page kat Facebook yang membincangkan hal nie... Nama dia Kpop Star Illuminati & Sataism... Try la usha... kita sepatutnya lebih alert dan berhati2 form now on.. betul tak? Bukan apa, Kpop nie dari timur. Dan orang maybe tak kan expect perkara nie boleh berlaku, kan? Kalau agenda Illuminati nie boleh disebarkan tanpa orang perasa at all, lagi dorang suka kan? hm...

Jadi the best things to do is to make sure that we're safe from all of this things. Jangan sampai kita anggap perkara ini perkara biasa dan secaa tak langsung kita pun turut sama tolong sebarkan fahaman Illuminati nie.. hm... Jadi, banyakkan ilmu, tingkatkan kefahaman, kuatkan iman, dan limitkan diri kita serta jangan terlampau taksub, kan?

That's all,

Dearest,
Razil

P/S: ada jugak video yang kaitkan Datuk Siti dengan Illuminati... baru igt nak dengar lagu Siti more instead of lagu Kpop.. hehe
P/S/S: any good info dan pandangan serta teguran... share dengan aku,okay? aku un ilmu cetek jer...

Sabtu, Jun 25, 2011

Manusia Berubah...

Assalamualaikum...!

Sedih la weyh..
Sedih... isk..isk...

Camnie, tadi aku pergi Down Town kat Bangi. Aku pergi dengan Elle, Elle's mom, Kak Shila (kakak angkat aku) and my dearest brother. Aku tak beli papepun. Saja nak jalan2. Then jumpa Stucker, member lama time kat skolah dulu.

lepak2 jer.. xbeli papepun...


Masa on the way balik, aku and my dearest auntie Elle singgah kat McD. Dia lapar. Aku un masuk, tak beli papepun, duduk, then keluar lepas Elle dah settle sume. Then aku masuk kete. Blah.

Dalam kete, adik aku cakap "Bang, tue bukan member ko ker?"
Then aku balas, "mana?"
Adik aku balas, "tue... anak Haji &%#@@#$%.. member ko time kat skolah dulu"
Aku sambung, "mana? ye ker? tak pasan pun..."
Adik aku membebel, "tueeeee...."
Aku bermadah lagi, "eh lain jer"

Waktu conversation itu berlangsung kete tue un berjalan meninggalkan McD. Sambil tue aku still tercarik2 mana la member aku seko tue.

Aku memang tak perasan. Sedih la. Kalau aku taw mesti aku akan tegur yo'yo'an sebab aku dah lama tak jumpa member2 aku kat sini. Kalau aku datang, selalunya dorang yang takde. Ye la, semua dah aek haluan masing2 mencari hala tuju hidup masing2.

Rupa... memang berbeza. Ye la, last time juma muka masih suci, bersih, xde jerawat, rambut blom style lagi, colour muka lain dan sebagainya. Nasib baik blom ada lagi yang buat pembedahan plastik tak pun tukar jantina. Lagi la jauh perbezaannye! Tak kenal tros! ak percaya? try this Game... Ntah2 korang sendiri tak kenal tue gambar korang...

Maybe sebab time aku masuk asrama dulu, aku dah jarang balik kampung (I membesar kat kampung,okay?). Dah la tue takde handphone. Tak dapat nak contact2. Takde FB. So memang lost contact abez. Jadi bila berkurun2 telah berlaku, aku dah tak dapat cam muka sorang2. Sebab muka budak2 kecik tue dok melekat lagi kat minda aku nie, jadi aku tak dapat cam wajah dorang.

Kalau yang rajin tegur aku tue, baru la aku peasan. Hm... teruk la aku...

Kalau seseorang tue kita selalu jumpa, then dia berubah depan mata kita, probably kita tak terasa sangat. Tapi, kalau dah 10 tahun tak jumpa, hish... jauh beza weyh! Buktinya, aku ada member, time aku baru kenal dia, dia kurus.. tapi sekarang dia sudah ge............. dan aku masih kenal dia.. hm...

Adik aku memang la boleh cam dengan mudah sebab dia memang duduk sini. Jadi setiap perkembangan dan perubahan itu dilalui slowly, jadi dia pun tak perasan kot setiap bait perubahan yang berlaku tue. So, no big deal for him.

Tapi aku amat rasa sedih sebab tak kenal member2 aku sendiri. sobs.. sobs...Rasa macam aku yang sengaja melupakan mereka. isk..isk...Otokajo? Otokajo?!! (sesedap rasa jer sebut dan eja)


camnie la aku nak nyanyi.. tp... aku tak reti cakap korean.... T,T bertambah sedih..

Esok aku nak pergi Hari Sukan Sekolah rendah aku!
Hopefully boleh jumpa ramai orang esspecially member2 lama dan cikgu2 aku dulu..
miss them all.. :)
Dan aku pasti aku akan shock gilarh dengan perubahan ramai orang...
\(*o*)/ "omg!"

Dearest,
Razil

P/S; people may change outside and inside... I think I changed a lot. But inside... outside? not really...
anda rasa anda berubah tak?

Sepah Paling Hebat, Nabil Paling Kaya

Assalamualaikum...!

Pekaba?

Semalam, seronok tengok Maharaja Lawak kat sebuah restoran yang agak terpencil di area ruah aku nie. Ye la, kat rumah takde astro warna.. So lepak kedai jer la.. Aku selalu gak tengok Maharaja Lawak nie tapi kat youtube jer la. Dulu time kat UiTM dulu ada jjugak tengok Live. Tapi sebab semalam Final, ditambah pulak dengan ada yang semangat nak gi tengok (my dearest makcik and my dearest brother) so aku un ikut melepak. Ada restoran yang ramai orang tp kitorang pilih nak lepak kat restoran yang sikit orang. Lagi tenang, happy dan aman nak gelak kuat2. Hahahaahah!

Papepun, 1st round macam tak best... boring.... Sepah jer yang mampu buat aku gelak! Tapi 2nd round memang best! Siap featuring artist... Cool.. Gelak sakan aku!

Papepun.. Tahniah ler kat Sepah sebab menang. Hadiah depa memang tak boleh blah! Banyak gilarh! First Prize, RM350,000 dapat kat Sepah... 2nd went to Jozan, RM250,000... Third, Nabil (he expected himself).. Nabil dapat RM150,000.. Last but not least, Jambu, RM50,000, still banyak tue,bro!

Jadi secara keseluruhan, bila dorang split up... Nampak benor Nabil yang menang paling banyak sebab dwet tue de hambat sorang2.. Sepah kena split tiga.. Jozan dan Jambu kena bahagi dua.. See? Malas nak tolong krakan exactly, bape dorang dapat. Sebab mungkin dorang ada cara sendiri nak split duit tue. Mane taw dalam satu group tue ada yang curi tulang ker...idea lebih ker.. kan? Lainah Nabil.. Sebab memang dia jer yang contribute kat performance dia. Tapi taktaw la di belakang tabir. Ada yang membantu. Abang Spider-Man tue lagi..hehehe

(sumber gambar : Mr. Google)

Papepun, nie sume rezeki masing2... maka bersyukurlah... :)

mengikut firasat aku, lepas nie dah takde Maharaja Lawak.. mungkin lepas nie Raja Lawak akan diteruskan lagi, untuk cari pelapis dan contestants untuk Maharaja Lawak. Ye la, sape lagi yang nak masuk kan? Takkan bekas2 peserta Raja Lawak yang terkeluar awal2 tue kan? huhuhuh...

Tapi aku rasa dorang sepatutnya memohon maaf live kat tv kalau2 ada yang terasa hati dan sebagainya.. tapi takde.. heeee...

Okay lah... That's all...

Dearest,
Razil

P/S: Melawak-melawak juga, jangan sampai ada yang memendam rasa, jangan sampai ada yang rasa terhina...

Rabu, Jun 22, 2011

Jom Bertukar-tukar Pautan

Assalamualaikum...!

Pekaba?
Bosan lah...

Let's exchange our links!

Bertukar senyuman dan salam... Ziarah menziarahi.. Tutur dan kata yang sopan.. Saling memaafi...
(nie la lagu tema untuk sessi bertukar2 link nie.. sila baca entry nie smbil dengar lagu nie.. tq)

Kalau korang tengok kat sebelah kanan nie ha, ada dua jer link..
tak lawa la..
bosan kan?
kalau tengok blog orang lain, berjela-jela berjengkal-jengkal!
Sambil2 tue boleh up-kan viewer korang, insyaAllah...
Boleh publicize kan blog korang!

Jadi tunggu apa lagi?
Just drop your link in the comments below...
dan tulis jugak nama blog korang yang hot tue!
dan tulis jugak nape blog korang hot? tak pun letak la tagline ker promotion ker..
kire cam boleh promote la kat orang lain yang nak drop link dorng kat situ nanti..
then dorang boleh bukak blog korang dan exchange link ngan korang jugak.. :)


Dan nanti letak la my link (bukan my darling, taw?) kat blog korang jugak...
kalau sudi la...
kalau tak sudi... no hal la..
no heart feeling... sobs... eh?
nak follow pun boleh... sekecil tapak tangan, nyiru weyh saya tadahkan!
tak nak follow pun takper...
no heart feeling...isk... gurau jer la..

Abang-abang, kakak-kakak, adik-adik! meh la singgah sinie ma.. maw apa? maw exchange link ka? manyak buleh ma..! buleh2!

ye kak.. nak apa? nak exchange link? ye ada!
brapa? satu? makan ker bungkus?

ye dik.. nak exchange link? ye kejap... pakcik siapkan apam balik nie kejap...
tulis kat ruang comment bawah nie ha...







Kepada yang baru jer jejak sini and tau yang blog nie wujud..
Annyoung!!
Kepada yang baru nak kenal-kenal..
mannaseo bangawayo!!
Kepada yang tengah semangat nak naikkan traffic blog or tambah follower..
Yeol-Gong (tiberr.. dah tige tue jer yang aku taw.. huhu)!!

OK la... jangan lupa taw!
drop link kat comment nie ha...

That's all...
Arigato!

Dearest,
Razil.. :)

p/s: semoga exchange link nie dapat mengeratkan ukhuawah sesama kite..

sume gambar amek kat google.. :)

Isnin, Jun 20, 2011

Duhai Cikgu...

Assalamualaikum...!

Aku kenal ramai cikgu.. cikgu aku kat skolah dulu... orang yg kerja jadi cikgu sementara sebab cuti sem... cikgu tadika.. dan sebagainya..

Just nak share satu cerita..

Di satu pagi yang dingin...
Ada murid sekolah rendah nie..
Rambut dia panjang...
dekat sekolah kan tak boleh berambut panjang...
dah peraturan...
jadi, cikgu disiplin marah dia sebab rambut dia panjang..
dia cakap...
"rambut cikgu pun panjang!"
Rambut cikgu dia panjang..
bajet k-pop kot...
Tapi dia tetap kena denda..
Denda apa? Wallahu'alam...
Budak tue balik rumah..
Bagitau bapak dia yang dia kena marah..
Dia merungut...
"cikgu tue rambut panjang takper..."
Bapak dia cakap...
"itu cikgu... takper..."
Bapak dia sambung lagi..
"dia tue cikgu... jangan la ikut cikgu.."
Budak tue jawab...
"habis kalau tak ikut cikgu nak ikut sape?"
tambah budak tue lagi..
"Cikgu kan idola..."

Peribahasa ada cakap...
Guru kencing berdiri, murid kencing berlari...

William Arthur Ward pun ada cakap...
The mediocre teachers tells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates. The GREAT teacher inspires.

Ksimpulannya, guru itu kan pendidik, role model, ikutan, idola, trend-setter..
Jadi?
...............

That's all...

Dearest,
Razil...

p/s:
dalam banyak2 cerita, drama, movie pasal guru.. aku paling suka...

GOKUSEN!!!





Papepun... TERIMA KASIH, CIKGU! :)

Jumaat, Jun 17, 2011

Kawan Japanese, Korean dan Italian Aku...

Assalamualaikum...!

Hey!
Mula2, thanks kepada semua yang sudi datang melepak kat blog yang tak seberapa nie...
Korang memang the best!

Aku nak share betapa aku gembira dapat berkawan bukan setakat di Malaysia tapi juga di negara lain! Seronok dapat berborak tentang kehidupan masing2. And sharing what's happening around us. Macam time tsunami kat jepun tue.. Member2 aku kat Jepun amat happy bila tau ada orang yang concern dengan diorang. Itu masa susah diorang, kalau kita susah nanti, diorang plak yang datang bagi sokongan moral, insyaAllah.. Thanks to Interpals :).

Macam member aku sorang nie. Nama dia Paolo.. Dia nie orang Itali... Tengok style dia, dia nie macam sekepala dengan aku! Cara dia type message. Cerita apa yang dia lalui. So cool! Tapi kitorang dipisahkan oleh lautan dan batuan yang amat luas. So tak boleh la nak melepak dan ngeteh same2. Maybe one day,perhaps....
Dia nie Medical student taw! Baru start.. Kitorang slalu bertukar2 good lcuk wishes sebab kitorang slalu tension study! Haha

Ha... Nie Yoohey. Orang Jepun. Dia nie student law. Dia cakap dia nak jadi lawyer yang hebat one day! Good Luck!
Selalu tanya2 kat dia pasal Jepun time tsunami dulu.

Tak ketinggalan, Hyun Seong... She's korean.
Cool.. Dia nie bakal cikgu... slalu tego2 aku kat wall...
selalu exchange experience dia ngajar budak2... cool... Dia pun ada ajar aku sepatah dua bahasa korea.
Aku memang tak kesah kalau isteri aku cikgu... hehe.. ttiberr! takper la... kalau dah jodoh tak ke mana kan? kan? hoho

Yang lain pun ada la jugak yang tego2. Tapi these three la paling aku rasa cam nak dok melepak dengan diorang! But what to do. We just can contact each other through internet. Well, that's the function of the internet, connecting people.

Jadi having a lot of friends is cool. Dapat share a lot of great things. Benda2 yang kita tak terfikir dalam benak kita as kita cuma nampak perkara2 yang berlegar2 di sekeliling kita dan di negara kita..

So make a lot of friends,okay?
That's all..

Dearest,
Razil...

P/s: Berkawan biar beribu... berkasih biar...?

Khamis, Jun 16, 2011

Berborak santai bersama Nora Elena

Assalamualaikum...!

Apa khabar?

Just nak share...

Tadi aku borak dengan Nora Elena...
bini Seth Tan ( sebut btol2...bukan Setan..)

Hahahah.. seronok btol dia sebab siri tue dah habis...
sekarang dia dah boleh tarik nafas lega dah...
no more drama2 lagi...

tak percaya?
nak bukti?
nah...bukti yg aku dah edit sikit..


Hahahahahah
comel dia kan?
okay la...
got to go...
da....

dearest,
Razil

P/S; suke la drama2 melayu yg berkualiti... korang layan drama apa?

Rabu, Jun 15, 2011

Aku Peminat FT Island

Assalamualaikum...!

Mukaddimah: Nie bukan post meraban tahap gaban macam post Aku Peminat Mizz Nina..)

Tengah2 cuti nie aku banyak meluangkan masa kat rumah mencari benda2 weird untuk dilakukan. Hahahaha.. Oleh sebab kebosanan yang amat dan takde kerja lain nak dibuat, aku pun try la usha la usha balik lagu FT Island.

Lagu2 lama2 dorang nie boleh tahan tak sedap jugak. Huuuuu... Maksudnya FT Island nie pernah mencuba bereksperimen dengan a few style muzik dan lagu sebelum dorang menjumpai satu muzik FT Island. Tapi aku prefer lagu dorang dulu2 macam Lovesick, After Love dan laen2 sebab diorang different. Now, diorang punye lagu macam more into vocal Hong Ki yang mantap dan muzk yang catchy!
Huhuhuhu.. Tapi standard la kan, artis mencari identiti, bereksperimen tentang apa yang dikehendaki pendengar dan sebagainya.

Tapi frankly to say, lagu dorang nie memang menusuk kalbu!! Yeah! Hidup FT Island! Tak macam most korean artist lain yang asek nak menari yo'yo'an...
ahli kumpulan yang ramai bagai nak rak...
lagu yang tak mencabar tapi nak jugak nyanyi ramai2...
dan sebagainya (aku dah bebel panjang lebar dalam post NIE HA....)...

Tapi FT Island memang best, sebab suara vocalist dia yang mantap dan sedap gilarh!
ada rapping sket... memang cool!!
lagu dia lagu2 yang tragik... (asek kena tinggal jer... kesian...)
diselitkan element2 lain macam piano, violin dan sebagainya.. memang sedap!!

Ahli2 dorang terdiri daripada Choi Jong Hoon (guitar and keyboard), Lee Hong Ki (lead vocals), Lee Jae Jin (bass and vocals), Song Seung Hyun (guitar and vocals), and Choi Min Hwan (drums).


Nie adalah antara lagu2 depa yang aku minat gilarh!!!!!

#1 Lovesick


#2 After Love


#3 Bad Woman


#4 Hello Hello


#5 Love Love Love


#6 Lie


#7 Until You Come Back


#8 Heaven


#9 Missing You


#10 Girls Don't Know


Ha.. Best kan? Best kan? I've told you...
So lagu2 lain yang bunyi de lain sket tue aku ta bape minat la.. dengar jugak tapi.. camtu jer... Huhuhu...
Jadi kesimpulannya, minat takper, jangan taksub nanti jadi lain... okay? Da...

Aku bukannya peminat K-pop.. tapi kalau dah lagu tue sedap, layan jer la.. hehe

That's all,

Dearest,
Razil

P/S; aku minat FT Island.. Korang minat sape?

Selasa, Jun 14, 2011

Bunga Api @ Kembang Api (FIREWORK) dari Katy Perry. :)

Assalamualaikum...!

Xde pape... just nak share lagu Katy Perry, iaitu Firework, dalam Bahasa Melayu...
Huhuhuhu.. pasti seronok!!


BUNGA API @ KEMBANG API (kembang api? aku bace bawah nie de tulis kembang api..)
by: KATY PERRY

Adakah anda pernah merasa seperti beg plastik
Drifting pikir angin
Ingin memulakan lagi

Adakah anda pernah merasa, merasa begitu kertas tipis
Seperti rumah kad
Satu pukulan dari mengalah

Adakah anda pernah merasa telah terkubur
Enam kaki di bawah menjerit
Tapi tak seorang pun tampaknya mendengar apa-apa

Adakah anda tahu bahawa masih ada kesempatan untuk anda
Punca ada percikan di dalam kamu

Anda hanya perlu menyalakan lampu
Dan biarkan bersinar
Hanya malam sendiri
Seperti Empat Julai

Menyebabkan bayi anda kembang api
Ayo mereka menunjukkan 'apa yang anda layak
Membuat mereka pergi "Oh, oh, oh!"
Apabila anda menembak di langit-ngit-ngit (yg nie aku edit sket bior bunyi dia sedap sket................ kononnyer..)

Bayi Anda kembang api
Ayo biarkan warna anda meletup
Membuat mereka pergi "Oh, oh, oh!"
Kau gunna meninggalkan mereka jatuh ke bawah-wah-wah..

Anda tidak perlu merasa seperti membuang-buang ruangan
Anda asli, tidak boleh diganti
Jika anda hanya tahu apa yang masa depan
Setelah badai datang pelangi (wah,puitis sungguh)

Mungkin anda alasan mengapa semua pintu ditutup
Jadi anda boleh membuka salah satu yang membawa anda ke jalan yang sempurna

Seperti petir, jantung anda akan meledak
Dan ketika saatnya, anda akan tahu

Anda hanya perlu menyalakan lampu
Dan biarkan bersinar
Hanya malam sendiri
Seperti Empat Julai

Menyebabkan bayi anda kembang api (HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAH)
Ayo mereka menunjukkan 'apa yang anda layak
Membuat mereka pergi "Oh, oh, oh!"
Apabila anda menembak di langit-ngit-ngit

Bayi Anda kembang api (HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH)
Ayo biarkan warna anda meletup
Membuat mereka pergi "Oh, oh, oh!"
Kau akan meninggalkan 'mereka semua takjub-kagum-kagum "


Boom, boom, boom
Bahkan lebih terang dari bulan, bulan, bulan
Ini selalu dalam diri anda, anda, anda
Dan sekarang saatnya untuk membiarkan melalui

Menyebabkan bayi anda kembang api
Ayo mereka menunjukkan 'apa nilai anda
Membuat mereka pergi "Oh, oh, oh!"
Apabila anda menembak di langit-ngit-ngit

Bayi Anda kembang api
Ayo biarkan warna anda meletup (Come on, let your colors burst??huhu)
Membuat mereka pergi "Oh, oh, oh!"
Kau akan meninggalkan 'mereka semua kagum kagum - awe

Boom, boom, boom
Bahkan lebih terang dari bulan, bulan, bulan
Boom, boom, boom
Bahkan lebih terang dari bulan, bulan, bulan



HAHAHAHAHAH.. sje experimenting... huhu
that's all... special thanks to Google Translate :D
okay, have a better day tommorrow!! :)

Dearest,
Razil...


P/s: sambil2 tue usha la video latest MatLutfi... cool gilarh..ahahahahahha.. 100j Like!

Ahad, Jun 12, 2011

CHEMISTRY EDUCATION dalam HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH

Assalamualaikum...!

Pekaba? Hoho
Hari nie ialah hari Ahad, a.k.a hari malas aku.Tapi kalau ikutkan, hari2 aku nie pemalas. Hm...

Korang tau kan movie "Hantu Kak Limah Balik Rumah"? Hm.. Semua orang tahu rasanya. Movie pernah menjadi fenomena yang mana banyak lines dalam movie nie menjadi ikutan orang ramai. Waktu aku pergi camping dengan fakulti aku hari tue, banyak jugak persembahan malam kebudayaan yang ade unsur2 Hantu Kak Limah Balik Rumah! Congratz kat Abang Mamat Khalid sebab buat aku gelak dari start sampai abez movie, dan membikin movie yang aku keep on tengok berulang2 kali.. huhuhu

Nie... aku nak share something yang aku rasa cam ramai orang perasan tapi ramai jugak yang tak perasan. Korang taw tak part yang mana tok bomoh Pak Salam Erwin Joko Anuar (betul ker name dia camnie?) nak jampi umah tok Kak Limah tue, ada terselit Chemistry Education. Wah! Ingatkan English Education jer... huhuhuh

Begini...
Time Pak Salam Erwin Joko Anuar tue jampi yang silap bersilat2 bagai sambil diiringi ribut petir taufan segala...




Dia baca...
Hei semangat api,air, tanah.. bersatu denganku..
MAGNESIUM, POTASSIUM,CALCIUM semua denganku..

Pastu Abu Hurairah tue tanya...
kenapa nie wak?

Then Pak Salam Erwin Joko Anuar tue jawab..
jampinya...silap!!

Lepas tue Pak Salam Erwin Joko Anuar tue sambung silat poh pah poh pah
then dia pukul tanah sambil jerit...
POTASSIUM!
CALCIUM!
SODIUM!
POTASSIUM!


HAHAHAHAHAH!
Gitulah ceritanya... Tak sangka dalam movie pun boleh diselitkan unsur ilmiah dan akademik... *standing ovation*.
Aku tanya member aku hampir semua tak perasan. Well, dorang tak tengok movie as detail as aku tengok.. huhuhuh

Jadi untuk semua candidate SPM yang amek Science tulen atau Sains Agama...
Chemistry actually senang sekiranya anda paham... so slalu2 kan lah jumpa cikgu dan mintak tips dan tunjuk ajar sampai anda faham..
result Chemistry SPM aku un takde la lawa mane... sebab aku tak gi jumpe cikgu... wat bodoh jer... hm..

Dan untuk those yang buat foundation tue...
Organic Chemistry memang susah.. sabo jer la... Hahahahah...
bagi aku susah la... that's why Chemistry aku slek time foundation..huhuhu...tapi korang mesti terrer punye... hohoh.. Thank Allah sekarang dah xde chemistry dah... tp dengarnye tahun depan ada Chemistry... sabo jer lah...

That's all...
Da..

Dearest,
Razil

Jumaat, Jun 10, 2011

S A N T A U . . . [bukan review movie "Santau" tau]

Assalamualaikum...!

Salam Hari Jumaat! :)

Sape tengok Al-Kuliyyah tadi? Tajuk dia Racun Halus. Or in the other word, Santau~~ atau Santik... Aku ingatkan yang orang selalu sebut "santik" tue makna dia cantik... Ker orang sebut "Santek?"?! Ntah...

Huuu... Tadi khusyuk betul aku duduk depan TV sebab aku tak pernah tengok orang kena santau. Sebenarnya, santau tue ape pun aku tak tahu. Filem "Santau" yang keluar hari tue pun aku tak tengok lagi. hm...

Kes2 santau nie la penyebab kepada some people yang dikatakan dapat penyakit misteri. Macam, darah keluar dari mata la, hidung la.. Tapi bila pergi hospital, scan tak Nampak pape pun, cam okkey jer, tak dapat diagnose penyakit apa....

Kenapa ada manusia yang tegar sampai tergamak nak menyantau2 orang nie... hm... Selalunya bila bercakap tentang santau2 nie, sebab yang paling common ialah rasa dengki dan cemburu. Selalunya pengantin baru yang kena. Ex orang nie tak puas hati, ex orang tue makan hati, ex orang sana dengki, ex orang sini sakit hati.. Ha.. Santau! Aduh... Kesian... Dah la dorang baru kahwin. Tengah nak honeymoon, nak happy2.. Last kena camnie.. Aduh... Secara tidak langsung aku rasa cam percintaan nie menakutkan...sampa boleh membunuh!! TAK NAK BERCINTA!!!

Tadi dorang tunjuk demo pemulihan orang kena santau. Ya Allah, amat terseksa aku tengok mangsa tue. Ada yang muntahkan Gillete la, kaca la, jarum la, paku la.... Ustaz tue cakap ada benda2 yang dimuntahkan, dana da juga yang keluar melalui ehem...Huu.. Macam mana Gillete, paku, kaca tue semua bole masuk dalam badan mangsa tue? Hm... Horror...

Ustaz tue cakap...Macam mana dia masuk? Selalunya bomoh or sape2 yang hantar tue jampi dalam satu bekas.. Selalunya buluh.. Dan secara automatiknya semua benda2 tue masuk dalam badan mangsa dgn bantuan jin.. Seramz..

Penyakit santau nie boleh membawa kepada kematian dan mengganggu kesihatan.
Cuba korang bayangkan pisau Gillete yang tajam tue dalam sendi, sakit! Camne nak bergerak?!?!!? Ouch!

Antara tanda2 orang kena santau nie ialah lenguh2 badan, sesak nafas esspecially time maghrib, sakit tulang belakang esspecially time maghrib dan malam Jumaat, batuk yang berlarutan sampai kadang2 berdarah... Hm...

Kalau korang ada rasa cam memenuhi kriteria2 orang kena santau nie.. Elok korang pergi mendapatkan rawatan seebelum terlambat. Aku rasa memang terseksa orang yang kena santau nie... Ya Allah, mohon jauhkanlah.....So kalau nak mendapatkan rawatan boleh la contact Sinar Zamdurrani...



Jadi, jaga diri, dan berhati2, okay?

Dearest,
Razil...

P/s : Aku tak reti nak letak gambar apa dalam post nie... hm...

Rabu, Jun 08, 2011

Kpop-kah Aku??

Assalamualaikum...!

Apa khabar? Great? Hehehe.. Same goes to me... 

Sekarang nie K-pop merupakan fenomena yang tak asing lagi dalam masyarakat kita. Da yang suka tahap fanatic, ada yang anti tahap ape ntah. For me personally, I kind of like Korean stuff. Tapi certain jer la. Lagu2 or drama2 yang sedap dan best tue kita layan jer la. Tapi kalau smthing tue memang best tak kira la bahasa apa, atau dari Negara mana sekalipun memang la aku layan jer. Bukan K-pop jer.


Boleh tahan penangan K-things nie (K-things refer to both music and dramas) . Ada yang ttiberr nak melancong ke Korea, ada yang ttiberr nak blaar bahasa Korea, ada yang ttiberr nak kawen orang Korea, ada ttiberr nak balak@awek cam orang Korea, ada yang ttiberr ngaku ada darah Korea sket (member aku..)... dan banyak lagi la “TTIBERR” lagi dek penangan industry hiburan Korea terhadap Malaysia.

Nie aku nak membangkitkan a few things mengenai K-things (K-things bermaksud semua perkara berkenaan Korea...huhu) yang aku tak blur2 sket. Mohon penjelasan pihak berwajib dan pakar. Awal2 cakap, no offense ya,guys.. esspecially K-pop-ers...

1- Katanya artis Korean banyak yang buat plastic surgery. Jadi nak adore somebody tue cam was2 sebab tak reti bezakan sape bedah sape tak... hm... Last2, aku adore Dato’ Siti jer sebab de just cuci muka pakai SimplySiti jer....


Sumber google; aku tengok cam same jer... tp nie gossip jer kot. Diet sket un orang kata bedah, sapa taw?

2- Kalau cam boy band atau girl group tue, adoi, dah la ramai kemain cam Suju ngan SNSD. Kenapa ntah. Menyanyi menari ramai2 smpai penuh pentas. Kalau kat Malaysia nie, kompom tak leh nak promote album kat Malaysia Hari Ini, sebab tak muat bilik tue nak perform. haha. Tapi nie citer market la nie. Ye la. Kalau penyanyi sorang, peminat die jer yang datang konsert. Peminat dia pun belum tentu ramai. Cube kalau group tue ada 13 atau paling ramai 21 orang (A-peace), sorang ada 1,000 peminat misalnya, tak ker 13,000 orang datang tengok konsert? Duit tue, DUIT!!


Kalau nak buat showcase nyanyi sorang2 kena buat 2 hari kot... Cilok kat google jugak...

3- Lagu depa ada la yang aku layan. Tapi certain songs tue, aku rasa cam tak boleh blah sikit. Ye la, nyanyi satu lagu 9 orang, sampai 21 orang, tapi lagu cam hampeh jer. Cam boleh jer kalau lagu tue dinyanyikan oleh seorang penyanyi jer. Tapi nak jugak. Aku rasa dorang kena nyanayi ramai2 sebab kalau nyanyi sorang tak sedap. Ala, kalau nilai sorang2 boleh kira sape yang benar2 bagus. Yang lain? Filler jer kot. Bila nyanyi harmoni tue tersoroklah segala kelemahan vocal yang ada. (Tapi still jauh lagi OK la dari aku. Dan aku sarankan budak2 AF yang terkeluar tue buat boy band atau girl band... Baru meletops!)

4- Korean artis nie cam tak bape kreatif, bagi aku la...Depa nie tak ramai yang singer song writer (terus popped out name Yuna dalam pale otak aku..). Pembahagian kumpulan pun kadang2 ikut management. Lagu pun jarang di-compose sendiri. Serta tarian dan image pun cam ikut management. Where’s the creativity of being an artist?

ttiberr ade gambar Shahir... kat Korea xde ker orang sore jantan cam Shahir? (btw, gambar nie juga amek dari google)

5- Sekarang nie depa macam nak follow barat sket. Kalau menari tue (bagi yang perempuan) nak yang hot and sexy jer. Kalau dulu, Nampak semua cam innocent jer rupa. Sekarang, seko2 cam ehem... Perlu ker? Nampak cam cheap plak bagi aku la. Kalau kat Malaysia, mesti orang cakap “eleh, rupa@badan camtu ada hati nak tayang@tunjuk2?”. Tapi dorang nie ? Erm...

6- Kalau depa perform, semua orang nak jerit. Macam tengok Award omputih. Artis tue cakap sepatah, orang jerit. Artis tue cakap dua patah, orang terjerit-jerit. Artis tue cakap tiga patah, orang terjerit-jerit-jerit. Jangan terjerut dah la. Sampai aku pernah orang cakap, “nape la dorang nie? Orang nak dengar die nie nyanyi, bukan nak dengar ko jerit!” Aku gelak jer la. Kalau nak dengar dorang nyanyi beli la CD or dapatkan version mp3. Yang tue aman sket dengar.



Papepun, aku tetap layan lagu2 korean nie as long as lagu dia best (sedap didengar), memberi inspirasi (paham ke lagu tue?), dan tidak berbentuk lagu2 ketuhanan depa (lagi skali, paham ker makna lagu tue?). Papepun, aku layan FT Island sebab lagu dorg sedap!!!!!!!!!! Dan tak klise dengan mana2 artis2 laen. Hehehe...


Lagu dia yang "Love Love Love" tue lagu sedih rupanya... hahahaha... tue la, lain kali pahamkan dulu baru nak suka... okay? hahahahah
(nak cakap jugak... this is taken from google)


Ingatlah... Muzik sekadar untuk berhibur, adab sopan dan jati diri diri jangan dilupakan.

Dearest,
Razil..


SuJu tue kan kurang sorang jer dari bilangan budak lelaki kelas aku... huuuu...
Kalu aku join dorang, boleh same2 blaja Dentistry...

Selasa, Jun 07, 2011

Pin! Pin! Result dah Sampai....

Assalamualaikum...!

Alhamdulillah... syukur ke hadrat Allah kerana telah menganugerahkan satu lagi berita gembira kepada aku, hambaNya yang selalu lupa diri nie...

Tadi masa aku tengah tidur nyenyak, suddenly nenek aku cakap,
"Razil, nie ada surat dari Uitm nie..."
Aku dengar uitm jer terus segar bugar lantas bangun.
Aku tengok atas meja ada 2 surat.
Satu surat tue, tengok cover jer dah taw... bill broadband...
Hm... dah bayar baru nak sampai bill nie... hmph!!

Satu surat lagi ada logo Uitm..
Huuuu...
Tengok pun dah nervous..
Surat nie result aku ker?
ker PTAR Uitm suruh pulang buku?
sekarang nie kontroversi budak Uitm tak pinjam buku tapi disuruh pulang...
Hm... malas la nak nervous2 nie...
Tros bukak...

Ye...

Memang result...
hm.... usha btol2...
Ada la result subjek uni sem1 n sem2...
then ada Oral Biology...
Huh? Ape itu Oral Biology? Oral Biology tue... blablablablablabla... paham?
You know what?
Aku...
tak...
dapat..
C!!!!!

aku...
dapat...
tuutttt!!!!

Hohohohoho!! So happy!!
Aku pun melonjak2 kegembiraan then peluk nenek aku!!

Mesti korang pelik kan?
Dapat B pun kecoh...
Orang lain dapat A, A+, Distinction lagi... tak kecoh pun..
Lek la,bro...
Aku nie jaang dapat B... selalu dapat result ehem2... paham sendiri la ek?

Aku amatlah bersyukur sangat3 kepada Allah sebab bagi aku chance untuk dapat this grade... :)

Di sini jugak aku nak ucapkan jutaan millions zillions terima kasih kepada team study group aku yang amat berdedikasi lagi bertoleransi...
Thanks a lot, guys!
Sudi gak ajar aku walaupun... hm....
(saja tinggalkan ayat tergantung...)

Okey lah sampai di sini saja...
Got to go..
Da...

Sincerely,
Razil... :)

Isnin, Jun 06, 2011

Hello Kitty Ku...

Assalamualaikum...!

Ha.. selalu tak korang jumpe Hello Kitty dalam bilik lelaki?
tak selalu kan? Lebih tepat lagi, tak pernah...
Sepanjang aku hidup, aku tak pernah jumpa Hello Kitty punya patung ker, key chain ker, poster ker, apatah lagi cadar ataupun tuala Hello Kitty yang dimiliki oleh lelaki. Kalau ada pun............ ...

Semalam aku menggeledah bilik aku nie... carik barang...
Suddenly, aku terjumpa Seekor patung Hello Kitty aku yang besar. Hohoho.
Besar lah jugak. Tinggi dia, kalau letak sebelah aku, ade la tinggi lutut aku. Huhuhu.. Itu pun sebab dia duduk. Kalau dia berdiri, boleh jadi tinggi dia sama dengan paras peha aku. Hehe.

Inilah dia.... binatang tue... huhuhu
comel kan? Hidung dia dah takde.. Tuan dia ganas sangat.. Hehe (eleh, bukannye aku main un benda nie..)

Hello Kitty nie aku dapat masa kitorang satu family pergi fun-fair kat Bandar Teknologi, Kajang. Aku main satu permainan tue, dia bagi a few rings (bukan cincin taw...) pastu dia suruh baling masuk dalam paku2 yang dipacakkan di atas papan. Paham ker? Camnie la lebih kurang...


Tak paham jugak? ntah lah.. nie jer the best aku mampu gambarkan.. Kalau korang terserempak ngan aku somewhere, boleh mintak aku tolong tunjuk demo camner sebenarnya game itu... :)

Camnie la lebih kurang fun fair yang aku pergi.. heheh (gambar amek akt google)

The last ring yang aku baling, masuk plak kat paku yang tengah sekali!! GEMPAK TAK AKU??
Sebenarnya tue accident jer tue. Aku main bantai jer. Plus, aku tak aim pape pun main hentam jer. Kecik lagi kan...
Bila dia masuk jer, terus Uncle Cina yang jaga booth tue menjerit, (yo'yo'an jer jerit) pastu dia bunyikan siren loud speaker kuat sangat! Nenek aku dah terkejut dah. Aku nie plak masih blur ingatkan booth sebelah ada kebakaran ker ape. Pastu Uncle tue cakap aku menang grand prize, maknanya prize yang paling besar la kat situ!! Aku plak cam terkejut sebab aku tak expect pun nak menang...

Lepas tue, Uncle tue dengan senyum lebarnya amek Hello Kitty paling besar kat situ bagi aku. Aku cakap kat bapak aku, yang aku nak Garfield yang agak besar tapi dia actually kecik sket dri Hello Kitty tue. Aku a bit frust la sebab tak boleh tukar. Aku pun tak paham kenapa Uncle Cina tue yo'yo'an tak nak bagi aku Garfield tue.

Garfiled tue yang nie la... (gambar maintain amek kat google..)

Apalah salahnya dia simpan jer patung Hello Kitty yang besar tue, tak payah susah2 nak bli grand prize baru... hm.. aku un tak paham. Maybe dia fed up tengok benda tue lama2 kat situ, takde sape yang menang. Nasib baik ada aku... heheh.. Ataupun dia memang nak get rid of that thing mungkin bagi dia benda tue membawa feng shui tak baik takpun dia ada kenangan pahit dengan Hello Kitty. hm...


(sumber.... google jugak...)

Begitulah cerita macam mana Hello Kitty nie boleh terselit dalam bilik aku. Dah jumpa tue, aku snap gambar dia, then aku bungkus sumbat balik Tepi almari. Huhuhuhu.

That's all...

Dearest,
Razil...

klik sini \(^,^)/

Jemput... Jemput... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...