My Dearest Likable Lovely Friends..

Klik-Klik Sini \(^,^)/

Khamis, September 04, 2014

PRIORITIZING

Assalamualaikum…


Mana harus ku haparkan rindu? Tiada kesudahan…


P.R.I.O.I.T.I.Z.I.N.G

Prioritizing merupakan sebuah perkataan yang aku baru tahu kewujudannya. Sebagai seorang budak mempunyai kemahiran berbahasa inggeris yang agak selekeh aku sentiasa ada kecenderungan untuk mencipta perkataan baru sesuka hati. Tapi kali ini tidak. Aku sedar pun lepas aku type status di facebook dan tiada garisan merah yang keluar di bawah perkataan tersebut sebaik sahaja aku menaipnya. Aku google, sekali wujud rupanya perkataan tu.


Prioritizing. Aku pun tak pasti apa maknanya. Tapi menurut the free dictionary...

pri·or·i·tize  (pr-ôr-tz, -r-)
v. pri·or·i·tizedpri·or·i·tiz·ingpri·or·i·tiz·es Usage Problem
v.tr.
To arrange or deal with in order of importance.
v.intr.
To put things in order of importance: "Everyone should take time to be alone, toprioritize and meditate" 



Aku percaya, aku bukan seorang manusia reti buat sesuatu yang dinamakan prioritizing ini.
Buktinya, tahun lepas aku sudah membuktikannya banyak kali. Aku ni jenis orang yang suka dengan projek. Well, tak lah suka sangat tapi sukalah juga. AKu suka untuk terlibat menguruskan projek-projek tak kisahlah dari projek kerohanian di kolej, membawa ke malam anugerah makan malam kolej, membawa ke teater, sampailah ke projek berkenaan alam sekitar. Aku rasa suka kalau aku banyak kerja dan banyak komitmen.


Puncanya? Tak pasti.
Nak cakap aku ni memang bernaluri pengurusan, mungkin juga. Sebab masa aku form 5, aku pernah buat satu ujian personality secara yo’yo’an yakni secara bersungguh-sungguh buat pertama kalinya. Hasilnya, aku dapat dua personality yang paling obvious. Aku rasa ujian personality sepatutnya hasilnya satu saja sebab memudahkan pelajar nak bilik hala tuju hidup kan? Tapi hasil bagi aku, ada dua, INVESTIGATIVE dan ENTERPRIZING. Terima kasih kepada ujian personality tersebut. Membantu sangatt. Cuba la bagi satu je tak ke senang aku memilih kerjaya hidup. well, aku ended up tak follow pun. Aku amek dentistry kan? Hahahah


Pengalaman dan skil lembut (soft skills). Aku asyik merasakan aku ni memerlukan lebih banyak pengalaman dan kemahiran. Walaupun aku sudah dua tahun jadi pelajar degree sebelum ini, tapi aku rasa tak cukup. Aku rasa macam aku join lagi banyak projek untuk brush up skill aku. Walaupun jauh dis sudut hati aku, aku rasa memang rasa dahaga ilmu dan pengalaman itu dahaga yang takkan hilang, tapi tangan dan otak aku tetap gatal nak join itu ini. Mungkinkah aku seoang yang gatal juga? Mungkin juga. Tapi kekadang kita pun memang terasa gatal di mana-mana bahagian di badan.
Mungkin sebab itu juga aku gila tengok The Apprentice. Best gila kot. Season 10 dah nak keluar, season 8 tak habis tengok lagi weyh!!!!



Aku rasa, aku patut susun hidup aku semula.
Aku kena cuba pastikan dan bezakan apa yang PENTING, KURANG PENTING, TAK PENTING, SEKADAR SUKA-SUKA, GEDIK NAK BUAT, DAN SEBAGAINYA.
Dan mula untuk fokus kepada perkara yang penting sahaja, bukan sailang hampir kesemua projek yang wujud di muka bumi Allah yang luas ini.



Mengikut statistic yang aku lihat, kelemahan aku dalam member keutamaan ini telah memberi aku beberapa kesan negative. Ya, ada banyak kebaikan, tapi apalah satu kebaikan kalau keburukannya lagi banyak ye tak?
Kesan buruk yang paling besar ialah tak lain dan tak bukan, pointer kelaut habis.
Bak kata Yuna, “oh biarkan seluas lautan, ku renangi jika aku kau perlukan.”
Tapi, bila sampai bab pointer kelautan, takde maknanya semua itu. Kau renangilah setiap laut, kolam, longkak yang ada pun takkan menaikkan walau 0.0000000001 pointer aku.



Cuba bayangkan, kalau hampir setiap malam ada meeting. Dah beberapa kali aku kena macam tu. Seminggu tu, hampir setiap hari meeting. Kekadang gerak kerja saja. Kekadang meeting lepas tu nak sambung buat gerak kerja pulak.
Selesai, tidur lambat.
Esok pagi, mengantuk dalam kelas. Bukan tersengguk-sengguk lagi, dah sampai tidur mati dalam kelas.
Petang dan free time pun dihabiskan buat gerak kerja. Pergi office isi boranglah. Pergi jumpa orang luar lah. Pergi buat itu ini lah. Beli sekian sekian barang. Takpun, release stress. Takpun, catch up tidur yang tak cukup.
Dan malam, ulang langkah 1.


Jadi, bila aku belajar?
Believe me. Not at all.
Ada la beberapa minit sebelum test. Tu pun tak masuk pape.
What do you expect?

Orang kata, kita kena pandai menguruskan masa. Aku pun tak pasti bilanya masa itu gemuk, sampai kita pula yang kena kuruskan dia. Tapi antara aku memang failed bab pengurusan masa, aku memang aku terlalu banyak komitmen sampai memang takde masa. Sebab aku rasa macam aku memang ketandusan masa.

Lepas tu, test pun datang menjelma. Bayangkan, tak belajar apa-apa. Dalam kelas mengantuk. Lepas tu nak jawab test kan? Maka karamlah test itu di lautan artik. Larutnya semua markah test aku di laut itu akan menyebabkan evaporasi, membentuk awan hitam di langit dan menggelapkan masa depan aku.

Markah test 30%,40% kot, kalau setiap test burn memang tak ke grade pun akan lingkup?
Maka hipotesis seterusnya pun terbukti, semakin grade lingkup, semakin pointer pun kelaut.
Lagi stress, bila study week, aku study balik semua subjek cam… hm… takdelah susah sangat. Ya Allah… ruginya aku. Kalau aku sempat baca dengan lebih tenang, mungkin aku boleh score kot. Hm… Sesal separuh nyawa.


Jadi aku memang takde pilihan. AKu memang kena buat Prioritizing Plan. 
(Seriously aku cakap, aku tak reti sebut perkataan ni. Terbelit lidah jawa aku ni.)


Jadi aku dah buat beberapa resolusi.


***********************************************

RANCANGAN PRIORITIZING TERHEBAT RAZIL


1-      Yakinkan diri sendiri. Check balik sijil-sijil yang aku ada. Aku rasa macam banyak jer. Banyak jugak projek dane vent yang aku join di uitm dulu. Baik fakulti, baik fasilitator. Cukup kot. Yakinkan diri aku. Mungkin tak cukup untuk menjadi Donald Trump, tapi cukuplah untuk setakat ini.

2-      Pilih projek. Aku rasa kali ini aku akan pilih projek yang lebih membawa impak. Seperti projek-projek yang memang dapat sijil yang boleh aku gunakan sebagai bukti yang aku pernah join sambil manchantekkan resume aku kelak serta projek-projek yang boleh bagi aku kolej sem depan. Yang lain, tolak tepi. Mungkin 2,3 projek sahaja tahun ni dah cukup. Aku pun patut tolak tepi benda-benda yang memerlukan komitmen gedabak banyak, tapi impak ciput.

3-      Tetapkan hala tuju hidup. Aku dah tahu ke mana aku nak pergi lepas ni. AKu ada cita-cita yang besar. Jadi apa kata aku fokus untuk mencapai cita-cita murni aku itu. Jadi, aku dah interview kawan-kawan aku yang sudah pun selangkah ke depan daripada aku yakni orang yang dah sambung master. Aku tanya dia berapa pointer dia nak. Penglibatan penting ke tidak. Apa yang penting, apa yang tak penting. Jadi fokus on projek yang mungkin membantu nanti, yang lain, tak payah! Semak! Kalau kelak tak pakai baik tak payah. Buat penat jer.

4-      Memperuntukkan lebih banyak masa belajar. Memang aku masuk UM ni nak belajar kan? Nak menuntut ilmu dan menjadi insane berguna kepada agama, bangsa dan Negara. Tapi kalau dah pelajaran tu kelaut, nampak sangat niat tu dah lari ye tak? Jadi, kita kembalilah kepada fitrah. Kepada hala tuju asal. Kepada niat mutlak kita berada di sini.

5-      Istiqamah dan tetapkan hati. Ini susah. Sebab aku ni memang pantang sikit nampak projek-projek yang kedengaran interesting ni. Jadi aku akan cuba untuk menetapkan hati dan sentiasa ingatkan diri aku tenang matlamat utama dan not get distracted.

6-      Aku akan tulis dan tampal impian aku besar-besar kat meja study. Biar sedar diri sikit.

7-      Tak join memana kelab. Sebab kalau join kelab. Sebab aku ni jenis kalau jadi ahli kelab akan jadi ahli terlebih aktif. Semua aktiviti nak tayang muka. Kalau takde muka aku, maknanya mungkin tengah prepare for projek lain. Well, aku tak reti lah nak jadi orang yang bila ada projek senyap, then bila ada makan-makan baru nampak batang hidung. By the way, aku baru mengetepikan hasrat untuk join satu kelab ni. AKu sebenarnya rasa cam nak sangat join. Tapi… NO! Tak boleh. Fokus. Aku pun dah quit teater. NO! Banyak sangat komitmen. And a bit annoying jugak kekadang. Hahahahahaah

8-      Mencari kekawan yang boleh meleteri aku kalau aku lupa. Antara caranya, dengan asyik cakap gedebak gedebuk dengan kawan yang nak dapat 4.0 flat la dean’s list la first class honour segala bagai. Aku tak pasti cara itu berkesan ke tak, tapi aku yakin kawan aku tu akan melemparkan kata-kata nista seperti “cakap tak serupa bikini bini” , “hangat-hangat taik ayam” , “manusia takkan Berjaya” dan sebagainya. Dan kata-kata nista dan sindiran halus sekalipun pasti cukup untuk membangunkan aku. Hahahahaha

9-      Mintak doa semua orang untuk kekal istiqamah. Gitu.

10-   Aku dah ketandusan idea. Kalau ada idea aku letak sini.


*****************************


Begitulah resolusi aku. Bijak tak?
Ceh…

AKu mengharapkan semester ni jauh lebih baik dari tahun lepas.
Aku takde pilihan lain. Aku mesti jadikan dia semester yang jauuuuuuh lebih baik dari semester lepas!!
Aku tak nak menyesal nanti sebagaimana aku menyesali semester lepas.
Jangan main-main boleh tak? Fokus belajar je pun. Tak susah sepatutnya.

Tenaga yang diperlukan pun kurang. Lebih banyak masa terluang. Otak pun tak pening. Tak stress. Tak sakit hati dengan orang itu orang ini. Tak perlu bercakap belakang kalau tak puas hati. Tak payah keluar duit sendiri beli tu beli ini then claim tak dapat. Tak perlu nak stress tak dapat jawab test. Tak perlu menyampaikan khabar buruk berkenaan result tes tkelaut kepada mak ayah yang akan buat diorang sedih. Tak perlu memotivasikan diri kalau projek di ambang kemusnahan. Tak perlu tidur lambat.

Ahhhh.. banyaklah kebaikan yang aku akan dapat. Sepatutnya.
Lagipun bukannya aku mandom selama ni duduk belajar je tak buat pape. Just nak tumpukan lebih banyak masa belajar saja, like how it should be.

Semoga aku Berjaya.
Amin…
Korang pun doakanlah.
Semoga berkat doa korang untuk aku, Allah pun beri kejayaan melimpah ruah kat korang untuk Berjaya.
Amin…


Dearest,
Razil…

P/S : Dah quit teater, tak boleh lah nak jadi macam Miura Haruma. Hahahah. Impian menggunung.





Selasa, Ogos 26, 2014

Pengajaran Di Sebalik My Kitchen Rules

Assalamualaikum...!!!

Hari ni malas nak tulis pasal tukar-tukar course. Rasa macam nak tulis pasal benda lain. 
Hahahahahaha

Esok, siapa yang follow My Kitchen Rules season 5, esok season finale kan?
Aku seriously tak sabar nak tengok Team Chloe & Kelly menentang Team Bree & Jessica dalam final battle esok. Siapalah yang menang agaknya. Seriously aku suka tengok My Kitchen Rules. Season 4 dulu tak dapat tengok. Kenapa entah. Tapi alang-alang aku tengah bercuti ni, why not follow jer. Bila tengok, best plak. So aku layan jer la kan.

Dan tak lengkap My Kitchen Rules dengan...

Pete and Manu, the super gorgeous judges.


The best thing about this reality tv show is absolutely the concept.
The concept of this show (probably sebab utama aku tengok) reflects a lot of things about our lives.

Apa yang reflek nyer? Cam gedik je.
Biar aku jelaskan. Haha


1- Dreams, Targets, Goals
Macam kita, dalam hidup kita, mesti kita ada impian kan? Macam tu jugak dalam rancangan ni. Semua contestants yang masuk rancangan ni semua nak menang 250,000 AUD yang menjadi wang pertaruhan bagi sang juara. Eveyone will absolutely roar their way up to the top and win it!


2- Passion
Semua contestants dalam rancangan ni ada passion yang sama iaitu makanan. Tengok cara diorang handle makanan memang menampakkan betapa diorang cintakan makanan dan makanan adalah sebahagian hidup diorang. Macam tu jugak dengan kita, kita semua ada passion masing-masing dan ramai yang akan cuba sebaik mungkin untuk sentiasa menghidupkan minat masing-masing.




3- Teammates, Bff, Soulmates, whatever you call it.
Semua teams dalam rancangan ni ada dua orang. Ada twins, ada adik-beradik, ada kawan dan sebagainya.
Well, macam tu jugak dengan hidup kita. Kita takkan dapat hidup kalau kita sentiasa keseorangan.  Kita sentiasa perlukan teman, kawan, errr... girlfriend? Isteri? nanny? dan sebagainya untuk menemani kita menempuh perjalanan hidup kita yang panjang dan berliku.
Macam contestants dalam rancangan ni, walaupun masalah besar ke kecil ke, bergaduh ke, tarik rambut ke, tarik bulu ketiak ke, diorang tetap stick bersama. Walaupun sorang messed up, sorang lagi mesti akan tolerate dan cuba selesaikan masalah bersama. That's how it should be. Kan?




4- Pendengki
Well, macam dalam hidup kita, dalam rancangan ni ada je contestant yang dengki dengan team lain. Saja jer bagi markah rendah, cari kesalahan orang lain dalam instant restaurant round, gelakkan team lain waktu team tu dalam kesusahan dan tak happy langsung dengan kejayaan orang lain.
Macam tu jugak dalam hidup kita kan? Ada jer orang yang sentiasa nak tengok kita kalah dan terjatuh. Orang-orang species inilah yang kita kena deal dengan baik dalam hidup kita. Kita tak boleh biarkan species ini bermaharajalela dan membina habitat kekal dalam kepala otak kita. Or else, kita akan sentiasa negative, and worse, terjatuh macam apa yang dikehendaki oleh para pendengki.




5- Usaha Tangga Kejayaan
Melihat macam mana para peserta berusaha gigih gila sepenuh hati macam nak mati, aku kagum.
Aku tak pasti aku pernah berusaha sedaya mungkin macam tu seumur hidup aku.
Dan kadang-kadang walaupun diorang dah berusaha sehabis baik pun, masih tak dapat kritikan yang baik.
Ada tu masih kena masuk pusingan penyingkiran walaupun dah beri yang terbaik.
Macam tu jugak dengan kita kan?
Kita kena sentiasa berusaha sehabis baik. Kadang-kadang apa yang kita dapat tu kita rasa macam tak sebanding dengan usaha yang kita letakkan. Kadang-kadang, orang tak hargai, perlekehkan lagi ade la. Cih!
Tapi itulah kehidupan. Usaha tangga kejayaan.




6- Ups & Downs
Macam rancangan realiti tv yang lain, semua teams ada masa di atas, dan juga masa di bawah.
Tapi aku tengok diorang happy gila bila diorang menang challenges. 
Bila diorang kalah, atau menghadapi masalah, diorang akan cuba untuk bangkit serta motivate diri sendiri dan diri partner masing-masing. 
That's life is all about kan?
Macam kita jugak lah. Hari ni terasa indah, tetiba esok terasa pedih.
Hari ni ceria, esok derita.
Hari ni menang, esok kalah. Macam tu lah.
Tapi that's life is all about kan? Enjoy dan bersyukur bila di atas. Dan bouncing back bila kita di bawah.



7- Unpredictability 
Rancangan nie, memang tak boleh dijangka at all. Aku terkejut gila bila teams yang kuat tetiba disingkirkan. Mula-mula Uel&Shanelle. Lepas tu Anna&Cathy. Lepas tu Thalia&Bianca. Semalam Paul&Blair pulak. 
Aku macam speechless. Diorang selalu menang challenges, dapat pujian banyak, tak pernah masuk elimination rounds, tiba-tiba BAM! tersingkir. What the....
Siapa sangka last sekali Bree&Jessica dapat ke grand finale? Diorang selalu kena masuk elimination rounds.
Hm... macam tu jugaklah dengan hidup kita kan?
Banyak perkara yang tak dijangka berlaku.
Ada perkara yang kita mahukan, tapi tak menjadi kenyataan. Ada perkara yang kita mati-mati tak nak, tapi berlaku dengan tragisnya dalam hidup kita. Argh...
Kita hanya mampu merancang, Allah jua yang menentukan.
Dan rancangan Allah itu adalah sebaik-baik perancangan.
Allah tak beri apa yang kita suka, tapi apa yang kita perlu...


Itulah antara perkara yang aku nampak dalam rancangan ni.
Adakah produksi My Kitchen Rules ni memang nak menerapkan semua ciri-ciri di atas dalam rancangan ni, atau diorang tak sengaja memasukkan elemen-elemen ni dalam rancangan ni.
Mungkin sebab kita asyik sangat tengok makanan yang sedap yang diorang masak jer, mungkin kekadang kita lupa all these small things yang tersirat.



Dah nak pukul 4 pagi. Nanti aku tulis lagi ya?


Dearest,
Razil...

P/S : Hopefully Bree&Jessica menang esok. Hahahaha. Sedangkan boleh je check kat google kan? Hahahah

Ahad, Ogos 24, 2014

Tukar Course Part 5

Assalamualaikum...

Hm.. mengantuk pulak. Orang cakap lepas asar ni tak elok tidur. Nanti boleh jadi gila. Jadi aku as mata pun dah berat tahap mende dah ni, aku rasa lebih baik aku habiskan catatan pengalaman aku menukar kos ni. Mana taw boleh tahan plak mata ni sampai maghrib. Sudahlah.. Jom sambung.


Sambungan...


Dengan penuh keazaman dan kesungguhan aku pun kemain bersedia nak pergi interview UM tu. Seperti biasa perkara yang amat penting bila bercakap tenang interview apa? Pengalaman? Persediaan? 
Salah! Jawapannya.... pakaian!
Aku pun bukak almari aku, tengok baju apa nak pakai. Tak dinafikan aku sepanjang belajar dentistry dulu memang hari-hari pakai baju kemeja. Jadi aku memang banyaklah baju kemeja. Tapi last time aku blaja english interview dulu lecturer aku cakap, kalau pergi interview kena pakai baju kemeja warna putih. Tak boleh warna lain. Dan aku pun takde kemeja warna putih.

You know what does that mean?

Another reason to go shopping!! muahahah


Kebetulan makcik aku nak pergi ber-dating dengan balak dia, jadi aku pun tumpang sekali. Pergi jusco je pun. Aku pusing satu jusco dan akhirnya jumpa la baju kemeja putih bersih suci murni sungguh lovely sungguh kimchi itu. Got the size, so aku pow jer la yang baru kan.

Untuk tie, aku beli warna gold. Kenapa gold? Sebab aku suka warna dia. Warna lambang kemegahan dan kemewahan. Sesuai untuk aku yang fenfeeling bakal jutawan muda dan pemenang anugerah nobel di masa depan... ceeeeehhhh.. amin.. Aku pilih warna tu sebenarnya sebab warna tu memberi aku semangat. Bila pakai terasa confident la kononnya. Huhuhu

Nak dijadikan cerita, aku pun pulanglah ke rumah. Sampai je kat rumah, aku pun nak basuh la baju kemeja tu kan? Yelah, nanti kalau pakai baju kemeja tak basuh, nanti badan berlubang-lubang macam gambar facebook yang orang edit tu kan. Aku koyak je plastik baju kemeja tu.

TA-DA!

Lengan pendek.

Seingat aku aku beli lengan panjang!

Hm... ni mesti kes salah amek la ni. Ceh!
Tak pepasal lusanya aku pergi Jusco balakong dengan makcik aku lagi untuk beli kemeja. 
Pergh! Kali ni, no more mistake! Berkali-kali jugak la aku check kemeja tu lengan pendek ke panjang. kalau pendek jugak, memang aku pakai je la baju tu. Tapi pekejadahnya pulak nak ada baju kemeja lengan pendek sampai dua pasang kan? Hm... sedekah je la kat sesiapa yang ada nak baju sekolah lebih.

Aku beli. Balik. Check. 
Betul.
Yes!

Pakaian, checked!

Seterusnya, rambut.
Of course la sepanjang cuti berapa kali je aku potong rambut kan? Jadi memang selekeh habis. Jadi aku pun pergilah potong rambut. 
Style : Nerd.
Cam biasa. Aku kena kelihatan educated pergi interview. Baru orang percaya kita boleh jadi seorang mahasiswa intelek kan? Kononnya.

Rambut, checked!

Resume....
Last time blaja interview pun ditekankan kepentingan resume. Amat penting untuk kita memiliki resume yang hebat supaya dengan resume sahaja orang boleh nampak kebolehan dan potensi kita.
Tapi, ni bukan interview kerja. Ni interview uni je pun. 
Hm... takpe la.. buat jer la. Mana tahu tetiba mintak.
Sekali dengan itu, disertakan bersama sijil-sijil sejak zaman M Daud Kilau popular dulu, sampailah penglibatan aku dalam dentistry. Letak jer la. Nampak sikit aku ada pengalaman dan skill ye tak?

Resume... Sijil... Borang-borang... dokumen yang diperlukan... Done!


Transport.
Bapak aku kerja. Mak aku pun. Jadi takde sapa nak hantar aku pergi UM kat KL nun. Nak naik bas boleh tapi takut lambat sampai plak. Hm... Jadi aku mintak tolong pakcik nizam, untuk hantar aku. Pakcik Nizam ni seorang pemandu teksi yang amatlah awesome. Paling awesome seantero dunia. Banyak kali jugak la dia hantar kami sekeluarga ke sana ke sini. Jadi aku mintak dia hantar dan pick up aku lepas dah settle semua. Huhuhuhuh

Transport settled.


Apa lagi ye?


Ilmu!
Yes. Kalau nak amek bidang biotek, mestilah tahu serba sedikit tentang biotech kan? Jadi aku pun baca la artikel, surat khabar, website dan sebagainya untuk menambahkan ilmu di dada.

Ilmu, done.


Rehearsal.
Sorang-sorang, aku mengadap cermin. Aku tanya soalan, pastu aku sendiri jawab.
Try untuk buang aaaa eee euuuu...
Setiap kali jawab soalan tengok mimik muka sendiri. Try to look more relaxed dan confident.
Buat skema jawapan yang meletop just in case soalan itu ditanya.
Gitu..

Rehearsal, checked!



Last but not least,
Doa.
Amin. 

Done. Hahahahahahahaha



Rasanya dah cukup semua persiapan.
Jom pergi interview!!


Guys... let's go and..
ACE THIS INTERVIEW!
and roar my way to UM!


Ok. Nanti malam sambung cerita...
Atau esok... atau lusa... atau minggu depan... atau bulan depan... tahun depan...
hahahahaha


Dearest,
Razil...

P/S : Roar... roar... roar... roar...

klik sini \(^,^)/

Jemput... Jemput... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...