My Dearest Likable Lovely Friends..

Klik-Klik Sini \(^,^)/

Ahad, April 06, 2014

Unsung Heroes

Assalamualaikum...!!

Buat masa sekarang,
memang iklan dari Thailand yang memang menangkap.

Unsung Heroes.

Best.


Now, everyone can be a hero.



Dearest,
Razil...

P/S : Memang impian ramai bebudak lelaki nak jadi superhero kan? Samalah...
P/p/s : Ada ke budak perempuan yang nak jadi hero? tak pernah nampak plak.

Malam Kebudayaan Melayu Za'Ba 2014!! ( Sponsors Needed! )

Assalamualaikum...!!


The latest hottest event coming up di UM ialah
Malam Kebudayaan Melayu Za'ba 2014!


Dengan tema 
CHENTA...
Legasi Melayu Merentas Zaman

Kami akan membawa para penonton mengimbau dan menyingkap budaya masyarakat Melayu bila berbicara soal cinta...

Bakal berlangsung pada 23 April 2014
Bertempat di Balai Za'ba Kolej Kediaman Ketujuh, Universiti Malaya
Tepat jam 8.00 malam


Malam tu nanti akan diserikan dengan persembahan teater yang padat dengan maksud dan isi tersirat, 
ada nyanyian dan tarian.
Awesome!

Jadi jemput datang ya kawan-kawan!


Dah la.. Jom tengok teaser dulu!

video


Jadi datang dan meriahkan okay?


Btw, kami masih mencari pada sponsor yang ingin menjadi sebahagian daripada event kami.
Dengan sponsorship minimum rm120, kami akan print out dan edarkan flyers produk dan jenama anda,
share your pages/twitter/instagram dalam group kami
sambil menjadikan anda sebahagian daripada usaha memperkasa budaya Melayu demi generasi baru yang semakin lupa tentang adat dan adab kita.

Jadi apa tunggu lagi?
PM saya jika berminat!!!


Dearest,
Razil...

P/S : Nantikan kemunculan saya di atas stage ya? hahahaha

Karnival Teater... Tempat Ke-...

Assalamualaikum...!!

Lama gila tak update blog!

Kejap. Apa khabar semua?
Semoga sihat-sihat belaka.

Cerita ni cerita lama.
Tapi masih juga mahu diceritakan.

Kalau gali balik entri lama, aku ada share pasal aku pergi bengkel teater kan?
Jadi, apalah namanya pergi bengkel teater kalau tidak berteater?

Jadi aku pun join la karnival teater UM mewakili kolej aku. 7th.
Ni la posternya.


Menarikkan? Menarik pun dah lepas dah pun. Kalau nak pergi, pergi tahun depan.
Hahaha

Aku nak share pengalaman aku dalam Titik Noktah ini.


Aku sebenarnya tak berapa arif bab-bab seni ni.
Jadi aku pun tak berapa faham nak describe dalam-dalam apa yang tersurat dan tersirat dalam naskhah Titik Noktah ni. Apa yang aku faham,

 ia mengisahkan tentang seorang artis popular bernama Alya, yang mati dibunuh di sebuah hotel. Dek kerana terasa amat kesal, dia mencari balik siapa pembunuhnya. Jadi, sepanjang penyasatan tu berlangsung, satu demi satu pengkhianatan sebenarnya berlaku di belakang dia tanpa dia sedari.

Suspek utama kes ini ;
Datuk Rafie (laki dia),
Ares Housman (PA dia),
Marissa Dewi (artis baru, yang makan penampar sedas dari Alya di majlis hari jadi Marissa... sebab kononnya ada affair dengan Datuk Rafie)


Aku telah diberi tanggungjawab untuk membawa watak Ares Housman tu.
Suspek pembunuhan weyh.
Aku dah la suka CSI, NCIS, Criminal Mind semua tu.

Tapi..
Sincerely saying, aku tak suka watak tu. Menyampah.
Tapi sebab aku pelakon professional merangkap bakal pengganti Rosyam Nor (konon), aku buat la jugak.
Bak kata artis dalam Melodi, kita tak harus memilih watak, mana yang ada kita amek jer. Kang memilih sangat kang orang tanak bagi job. Hahahah

Susah taw tak?
Nak kena hafal skrip..
In character...
Bermonolog...
Menari lagi... (yang ni kelaut habis..hahaha )

So aku teruskan juga sampai hari kejadian.

Ni kitorang punya board.
Kalau nampak, ada nama aku kat gambar suspek tu. Try zoom.. Try la.. 
Try try try... (tetiba lagu Pink pun berkumandang...)


Pada hari kejadian, banyak perkara yang berlaku. Banyak sampai tak mampu aku nak ceritakan di sini.
Gambar pun tak sempat ambil. Hm...
Ketika persembahan tu berlangsung, ketar bak ang. Tapi aku cool jer.


Tapi, alhamdulillah...
Walaupun huru-hara siang tu, malam itu berakhir dengan baik la kot.. Pada aku baik la, tak tahu orang lain rasa macam mana.
Tak lupa skrip.
Tarian kelaut tu aku cover balik.
Dan yang penting...
DAH HABIS! Muahahaha


Banyak jugak feedback yang aku dapat tentang lakonan aku.
Alhamdulillah mostly positive.
Tak sangka ada juga yang sudi tengok aku berlakon. 
Ada yang watak aku nampak hidup..
Ada yang cakap nampak real...
Ada yang cakap kelakar...
Muahahahah.
Paling tak boleh blah, ada yang cakap aku boleh menang Anugerah Pelakon Pembantu Lelaki kalau takde yang boleh beat!
Aku cam... errrmmmkaayyh... Alhamdulillah. I've given my best shot!


Turn kitorang 2nd last, dan persembahan last pun aku tak dapat tengok sebab ada meeting dinner kolej.
So satu-satunya persembahan teater lain yang aku tengok ialah Aerophobia dari KK3, malam before turn kitorang.
Actually semua orang tak bagi pergi tengok, aku curi-curi pergi sebab aku curious nak mati nak tengok. Alhamdulillah, aku lebih confident lepas tengok. Thank Allah aku tak freak out.
Awesome gila weyh! Malatop! Congrats bebudak teater KK3!


Pada malam penutup, aku datang tanpa membawa harapan nak menang.
Walaupun ada yang cakap aku mampu menang Anugerah Pelakon Pembantu Lelaki, tapi aku tak berharap pun. Maybe sebab aku tak pernah target bebenda lakonan ni, so aku tak kisah sangat kot.



Malam penutup, lebih mengejutkan!
Banyak juga pencalonan yang kumpulan kami terima.
Yang aku ingat,

Skrip Terbaik (Tahniah Bird for the great script!)
Pengarahan Terbaik (Congratz Afnan!)
Penataan Cahaya Terbaik (Congratz Naim dan mentor-mentor dia)
Anugerah Pelakon Harapan Wanita (Congratz Anis! She won this one!)
Anugerah Pelakon Pembantu Wanita ( Congratz Soleha! Kemain dia cakap Indonesia)
Anugerah Pelakon Wanita Terbaik (Congratz Penn! The one and only MPP yang berlakon okayh...)

Dan paling tak boleh blah sekali...
Aku pun dapat pencalonan jugak!
Bukan Anugerah Pelakon Pembantu Lelaki taw...
Tapi...
Pelakon Lelaki Terbaik!!!

Aku cam.. Seriously?
Aku masuk tak sampai 3 babak jer kot...
Hahahaha..
Alhamdulillah...
Tak sangka sangat...

Tapi tak menang pun.
Tapi happy sebab tercalon..
Siapa sangka aku yang berlakon kayu gila ni dapat top4 (ke Top3?) untuk pelakon lelaki.
Hahahah


Lebih mengejutkan lagi...
Bila kitorang diumumkan pemenang tempat ke-2 keseluruhan!
Terkejut gila. Pergh!

Makin happy lah semua orang!!


Detik-detik terkejut.


Me with the trophy.
First time menang something related dengan kesenian ni.
Aku kan buta seni.

Me with the VIP seat.

Me with the pemenang Anugerah Pelakon Harapan Wanitaaaaa!

Me with all the winners!
Nampak tak aku kat mana?
Muahahaha


Apa-apapun, aku belum berpuas hati.
Belum puas hati sebab aku masih hijau dalam bidang ini.
Aku nak belajar banyak lagi dan aku nak buat lebih banyak memori terindah dalam kumpulan ini.

Seriously, aku tak pandang pada kemenangan, pada aku pengajaran dan pengalaman itu lebih penting.


Ada sesiapa yang nak panggil aku berlakon tak?
Trust me. Aku berlakon kayu gila.
Tapi kalau menjadi tu, hm... aku tak sure la..


Kelmarin, time drama competition kat UKM pun aku tercalon Best Actor, 
aku memang pandai berlakon ke?
Entah... Tak pasti..
Yang pasti... Aku pandai membebel.. Hahaaha


Okay lah.. Daaaaa...

Dearest,
Razil...

P/S : Lepas ni... 2 projek... MKM.. MAZ... Nanti aku kongsi! Yeay! 



klik sini \(^,^)/

Jemput... Jemput... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...