My Dearest Likable Lovely Friends..

Klik-Klik Sini \(^,^)/

Jumaat, Ogos 15, 2014

Confession of A Crazy Guy

Assalamualaikum...

Ada beberapa orang komen kat blog ni bertanya soalan dan sebagainya, so sorry aku lambat reply sebab aku jarang bukak blog ni. Huhuhuhu

Sekarang, aku tengah cuti semester. Ada lagi 2 minggu.

Sejujurnya, ada beberapa perkara yang berlegar dalam kepala otak aku yang tak kusut langsung ni.
Jadi aku decide nak tulis half of them kat sini. Huhuhu

1st ; Study
Study... herh... Seriously aku kecewa gila dengan pointer last sem. Sedih. Amat sedih. Ada yang cakap okay, tapi aku tak rasa okay. Aku cam terasa kecewa dengan diri aku sendiri. Aku sendiri rasa yang subjek 1st year aritu takde la susah sangat, tak sesuah dentistry, tapi aku still tak boleh score. Can you imagine? Aku dah survived 3 kali professional exam dental, 2 years of dentistry, tapi aku tak boleh score the first year in biotechnology? Herh~
Aku dah buat muhasabah diri sensorang kat bilik menadap cermin, dan aku dah buat resolusi. Aku story kat bawah ni.



2nd ; Aktiviti Selain Belajar
Aku merasakan bahawa salah satu punca result aku kelaut china selatan tahun lepas adalah kerana aku banyak sangat aktiviti. Aku takde la masuk semua, tapi banyak la jugak. Cukup banyak untuk mengganggu study aku. Aku tak faham kenapa bila aku tak join anything, aku takde pape hal, tapi bila aku ada meeting, kena buat itu ini dan sebagainya, waktu tu lah nak ada test segala bagai. Plus, aku dapat rasakan yang most of the time aku ngantok dalam kelas, sebab malam tidur lambat. Serta aku jarang buat revision at all. Alasan? Aktiviti jugak. 
Kegedikan?
Ya. Mungkin sebab aku masuk tempat baru kan? Jadi aku cam excited nak join banyak benda.
Bila aku fikirkan balik, 2 tahun lebih aku kat fakulti pergigian dulu aku tak join pape ke? Aku join banyak benda what? Aku jadi timbalan presiden Nexstec, timb project manager program bulan puasa, comitee dinner, kelab fasilitator, ahli persatuan silat cekak, comitee untuk dental symposium, project manager jamuan hari raya dan sebagainya. (macam mana aku ingat? actually aku baru lepas susun balik sijil-sijil aku. hahaha_
Apa lagi aku nak actually? Pengalaman? Kepuasan? Soft skills?
Dah banyak kot. Baik bagi chance kat orang lain. Huhuhuhu
Plus aku rasa plan aku for future pun tak perlukan sangat pun merit-merit, pengalaman segala ni. Jadi chill je la kan?
Jadi resolusi aku?
Sem depan. Join satu atau dua aktiviti sahaja. Pilih aktiviti yang boleh bagi aku duduk kolej tahun depannya. That's it. Takyah nak ikut sangat cam orang lain. Orang lain first time masuk degree kot. Logik la. Aku dah berzaman pun takkan nak gedik jugak?


3rd ; Chenta
Starting tahun lepas, tahun ini dan tahun depan, ramai gila kekawan aku yang akan mendirikan rumah tangga. Setakat ni, baru beberapa kenduri je yang aku pergi. Yang lain, cam malas nak pergi.
Sincerely saying aku malas nak pergi sebab aku malas nak terbuai sekali dalam fever orang kahwin ni. Takut terikut-ikut plak. 
Aku pun baru perasan, dengan kekawan aku, aku dah tak berapa same page. Yelah, diorang asyik cakap pasal kahwin. Aku plak asyik cakap pasal study, kerjaya, achievement, dan sebagainya. 
Raya baru-baru ni, ada jugak yang bertanya bila aku nak kahwin. Aku jawab je, "lama lagi."
Bila orang tanya aku dah ada calon ke belum. Aku jawab, "dah ada. tapi jauh. Orang Guangzhou, China."
Hahahaha. Tapi aku serious. Crush aku nun jauh di sana.
Perjalanan aku masih jauh kot. Aku ada banyak benda nak buat daripada bercintan-cintun ni.
Plus, aku tak macam diorang. Diorang mostly dah graduate. Tak pun dah nak graduate. Aku masih ada 2 tahun lagi belajar. Dan aku plan nak dapatkan PhD dulu baru fikir nak kahwin. So lama lagi kan? Malas nak fikir.



4th ; Nerd
Aku plan sem depan aku nak nerd habis. Aku pun dah tempah spek yang memang sumpah nerd.
Aku plan aku nak jadi kaki study. Biarlah orang nak cakap apa pun aku nak jadi budak nerd sem depan. Tapi memang aku muka nerd pun. Hahahaahhahah
Aku dah kira, kalau aku nak graduate first class, aku memang kena score 4.0 flat untuk semua baki semester yang aku ada.
Haaaa I really need to do this.
I have to!
Cukuplah aku time dentistry dulu jadi super lousy student yang tak study at all melainkan esok nak test.
Why not peluang kedua Allah bagi ni aku buat betul-betul.
Bukan untuk aku je, untuk mak ayah aku jugak betul tak?
Aku kena la tunjukkan kat diorang yang keputusan aku dulu tu keputusan yang betul, kan?
PLus, kalau aku graduate fisrt class, mana tahu aku boleh skip master degree. Boleh recover balik 2 tahun yang aku missed tu kan? Haaaa.. good idea.. hahaha



5th ; Teater
Aku rasa aku dah enough kot dengan teater.
Aku join teater pun kononnya sebab nak belajar teater management. Tapi terjadi pelakon lah pulak.
Walaupun orang cakap aku ada talent (entah ceruk mana entah talent tu), tapi tak kot...
AKu pun rasa bukannya aku reti berlakon sangat. Walaupun dua kali dapat jadi calon pelakon lelaki terbaik, dan dapat anugerah bintang seni harapan, tapi hm.. tak jugak kot...
Aku nak buat benda yang aku minat, benda yang aku nak belajar.
As aku tak dapat buat all that, maybe aku just buang masa je kat situ.
Baik aku join club yang memang offer apa yang aku nak.
Plus, bukannya aku nak guna pun skill lakonan tu. Bukannya aku minat pun. Apatah lagi nak buat kerjaya.
Babai la teater....
Nanti aku datang tengok kau kalau aku stress or bosan.



6th ; Doa
AKu pun kenalah banyakkan berdoa dan beramal ye tak?
Takkan asyik enjoy je manjang.
Sambil tu, kena la jugak mintak doa kekawan, sedara mara semua.
How to get them? Mestilah dengan mengurangkan drama. Aku rasa cukup dah kot nak gaduh-gaduh ni.
Baik dengan kekawan... mahupun lecturers...
Apa kata lepas ni aku jadi seorang yang kurang sensetif. Nak ego sangat pun dapat apa ye tak? Kalau nak cakap pun, apalah salahnya cakap bebaik kan?
Buat perangai buruk bukannya orang bagi duit.
Tapi janganlah sampai kena pijak kepala plak kan?
Huhuhuhuhu
Korang pun doakan aku berjaya taw?
Berjaya dapat Dean's List setiap sem...
Graduate first class...
Dan berbakti kepada masyarakat...
Amin...



Cukuplah aku menaip jam 4.30 pagi ni.
Nanti aku sambung lagi ya?
Huhuhuhuhu


Daaaaa....


Dearest,
Razil Tahir

Jumaat, Jun 27, 2014

Tukar Course Part 3

Assalamualaikum...!!


Heyya! Dah start cuti sem sekarang. Jadi aku nak sambung niat di hati iaitu dengan Menyambung ceritera aku tukar course dulu. Siapa yang tak follow kenalah baca cari part 1 dan part 2 dulu. Ceruk mana post tu pun aku tak tahu. Jadi,carilah dengan gigih ya?

Okay sambung,

******************


Lepas aku happy go lucky hantar surat berhenti tue kan, aku pun enjoy rasa kebebasan yang tiada tolok bandingnya itu. Best sangat! Yelah… Bebas dari stress, dari kena marah lecturer, dari requirements, dari bangun pagi, dari penat masuk lab dan klinik, penat buat projek fakulti, dan banyak lagilah…
Tapi, tak lama pun..

Beberapa hari lepas tu, rasa enjoy tu hilang.


Mana taknya kan, setiap kali buat facebook dengan twitter, mesti nampak update baru la..
Gambar baru la… Itu barulah… Ini barulah… daripada kawan-kawan dekat uni.
Lepas tu, mulalah rasa pelbagai perasaan.
Mostly, rasa cemburu....dan stress...obviously...
Jealous pulak tengok kengkawan buat itu ini dekat uni.
Aku plak, uni pun takde.

Hm… lepas tu, rasa rindu pun datang. Rindu pulak nak melepak dengan kekawan lama. Hm…
Buat itu ini bersama.
 Dulu, setiap isnin dengan khamis pergi latihan silat.
Hari rabu plak meeting fasilitator.
Lepas tu ada meeting itulah meeting inilah...
Sekarang, meeting apa pun takde. Rasa cam bosan pulak duduk rumah nie.
Yelah.. Bila ada komitmen, komplen penatlah.. apalah...
Nie dah free, terasa kosong plak...

Nak dijadikan cerita, aku pun pergilah mencari pekerjaan, tapi takde.
Boleh jer kerja KFC ke mekdi ke, tapi aku rasa segan pulak. Yelah… Dibuatnya terjumpa makcik-makcik kaki membebel bawak mulut sana sini tu, tak ke nahas.
By the way, waktu aku baru quit tu, aku tak bagitau sesiapa pun. Yang tahu cuma mak ayah dan family terdekat jer. Yang lain, malas nak bagitau, sebab bila aku bagitau, ramai yang cam condemn.
“Ya Allah… Kenapa quit?”
“Eh, kan dah 2 tahun belajar? Banyak masa dah habiskan kat situ. Sambung jer lah…”
“Dulu kenapa kau tak fikir bebetol time apply dulu?”
“Kau tahu tak ramai orang nak masuk course tu. Kau nie membazir ruang jer taw tak?”

Instead of cuba memahami, ramai yang cuba untuk tidak memahami.
Ada jer yang faham, tapi hm… malaslah nak menyemakkan fikiran dengan apa yang orang akan kata.
Baik aku stay focus dengan apa yang aku kata. Sebab yang akan lalui semua ni aku kan? Bukannya orang lain. Maka persetankanlah apa yang orang kata.
Bukan nak bagi kata-kata sokongan ke duit ke makanan ke. So, baik aku diamkan jer.

Sambung,
Jadi aku pun kebosananlah sensorang. 
Yelah... Nak ajak orang keluar pun tak boleh.
Semua orang ada kelas. Kalau cuti, ada aktiviti fakulti lah, kelab lah, kolej lah.
Takpun, assignments melambak.
Kalau kat fakulti dulu, cuti aku selalu melepak jer, takpun aku study. Tapi…
Not anymore… Hmmm…
Sepanjang aku tak ber-uni, aku ada jugak apply uni lain. Yang swasta la. Dan aku ada dapat Software Engineering kat UniKL dan apa tah satu lagi. Aku happy gila!!

UniKL! Aku nak masuk UniKL!!!

Yeay!! Aku dah boleh masuk uni balik!!!!

Tapi….
Tapi……
Tapi............



Hm… Sampai situ je lah aku cerita… Nanti aku sambung lagi ya?
Chill

Dearest,
Razil…

P/S : Panjang benar cerita. Nak novelkan tapi… hm…



Rabu, Jun 25, 2014

Sudah Ada Instagram! Follow RAETAHIR!!

Assalamualaikum....!!

Apa khabar semua!

Dah berkurun lamanya tak update blog. Entah kenapa rasa macam takde masa sangat.
Dengan projek melambak, melambak.
Assignment lagi, test lagi.
Rasa takde masa sangat.

Untuk pengetahuan rakan-rakan awesome semua,
aku sudah pun memiliki akaun instagram sekarang!!

Yeay!!

Banyak jugak la yang aku update kat situ.
Ada dah dalam 16 posts.


I think it's a good alternative for blogging.
Sebab takut aku takde masa nak menaip. Then I can just microblog anywhere.
Follow lah insta saya ye?
Tak reti guna sangat tapi okay lah kot.
Maaflah kalau takde gambar-gambar bukak baju gambar-gambar ehem-ehem.
Insta ni aku buat untuk menyampaikan cerita. Bukan menyampaikan ehem-ehem.
Hahahaha.
Bajet.

Follow taw!!

Tapi aku masih akan blog anything kat sini sebab lagi convenient nak tulis panjang-panjang.
Dan nak share idea pun best.
Takyah lah kena ada gambar all the time. Kan? Haha

Banyak jugak aku buat #throwback sempena tamatnya my #freshman year.
Debat... Teater... Projek itu... Projek ini...
Banyaklah...
Siapa yang follow blog ni mesti tahu yang ini bukan kali pertama aku menghabiskan 1st year.
Hahaha.
Yup! This is my 2nd time.

1st time habiskan 1st year adalah 3 tahun lepas iaitu ketika aku masih bergelar pelajar pergigian.

Bila fikir balik, banyak yang aku dah lalui. Terutamanya tahun lepas.
Ada aku update dalam post Tukar Course. Tapi baru update sikit jer.
Nanti aku update lagi. Sebab sekarang aku cuti!!!

Dan sempena Ramadhan al-mubarak ni,
aku ingin memohon maaf di atas segala kesilapan yang aku dah buat.
Mohon maafkanlah saya yang serba kekurangan ini.
Semoga Ramadhan kita semua lancar tanpa sebarang masalah, kesempitan dan kemalasan.
Amin...

Okaylah. Nak kemas beg. Nak check out kolej. Then balikkkk!!

Catch ya later!!

Dearest,
Razil...

P/S : Laju masa berlalu. Alik-alik dah tua.

klik sini \(^,^)/

Jemput... Jemput... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...