My Dearest Likable Lovely Friends..

Klik-Klik Sini \(^,^)/

Jumaat, Jun 27, 2014

Tukar Course Part 3

Assalamualaikum...!!


Heyya! Dah start cuti sem sekarang. Jadi aku nak sambung niat di hati iaitu dengan Menyambung ceritera aku tukar course dulu. Siapa yang tak follow kenalah baca cari part 1 dan part 2 dulu. Ceruk mana post tu pun aku tak tahu. Jadi,carilah dengan gigih ya?

Okay sambung,

******************


Lepas aku happy go lucky hantar surat berhenti tue kan, aku pun enjoy rasa kebebasan yang tiada tolok bandingnya itu. Best sangat! Yelah… Bebas dari stress, dari kena marah lecturer, dari requirements, dari bangun pagi, dari penat masuk lab dan klinik, penat buat projek fakulti, dan banyak lagilah…
Tapi, tak lama pun..

Beberapa hari lepas tu, rasa enjoy tu hilang.


Mana taknya kan, setiap kali buat facebook dengan twitter, mesti nampak update baru la..
Gambar baru la… Itu barulah… Ini barulah… daripada kawan-kawan dekat uni.
Lepas tu, mulalah rasa pelbagai perasaan.
Mostly, rasa cemburu....dan stress...obviously...
Jealous pulak tengok kengkawan buat itu ini dekat uni.
Aku plak, uni pun takde.

Hm… lepas tu, rasa rindu pun datang. Rindu pulak nak melepak dengan kekawan lama. Hm…
Buat itu ini bersama.
 Dulu, setiap isnin dengan khamis pergi latihan silat.
Hari rabu plak meeting fasilitator.
Lepas tu ada meeting itulah meeting inilah...
Sekarang, meeting apa pun takde. Rasa cam bosan pulak duduk rumah nie.
Yelah.. Bila ada komitmen, komplen penatlah.. apalah...
Nie dah free, terasa kosong plak...

Nak dijadikan cerita, aku pun pergilah mencari pekerjaan, tapi takde.
Boleh jer kerja KFC ke mekdi ke, tapi aku rasa segan pulak. Yelah… Dibuatnya terjumpa makcik-makcik kaki membebel bawak mulut sana sini tu, tak ke nahas.
By the way, waktu aku baru quit tu, aku tak bagitau sesiapa pun. Yang tahu cuma mak ayah dan family terdekat jer. Yang lain, malas nak bagitau, sebab bila aku bagitau, ramai yang cam condemn.
“Ya Allah… Kenapa quit?”
“Eh, kan dah 2 tahun belajar? Banyak masa dah habiskan kat situ. Sambung jer lah…”
“Dulu kenapa kau tak fikir bebetol time apply dulu?”
“Kau tahu tak ramai orang nak masuk course tu. Kau nie membazir ruang jer taw tak?”

Instead of cuba memahami, ramai yang cuba untuk tidak memahami.
Ada jer yang faham, tapi hm… malaslah nak menyemakkan fikiran dengan apa yang orang akan kata.
Baik aku stay focus dengan apa yang aku kata. Sebab yang akan lalui semua ni aku kan? Bukannya orang lain. Maka persetankanlah apa yang orang kata.
Bukan nak bagi kata-kata sokongan ke duit ke makanan ke. So, baik aku diamkan jer.

Sambung,
Jadi aku pun kebosananlah sensorang. 
Yelah... Nak ajak orang keluar pun tak boleh.
Semua orang ada kelas. Kalau cuti, ada aktiviti fakulti lah, kelab lah, kolej lah.
Takpun, assignments melambak.
Kalau kat fakulti dulu, cuti aku selalu melepak jer, takpun aku study. Tapi…
Not anymore… Hmmm…
Sepanjang aku tak ber-uni, aku ada jugak apply uni lain. Yang swasta la. Dan aku ada dapat Software Engineering kat UniKL dan apa tah satu lagi. Aku happy gila!!

UniKL! Aku nak masuk UniKL!!!

Yeay!! Aku dah boleh masuk uni balik!!!!

Tapi….
Tapi……
Tapi............



Hm… Sampai situ je lah aku cerita… Nanti aku sambung lagi ya?
Chill

Dearest,
Razil…

P/S : Panjang benar cerita. Nak novelkan tapi… hm…



Rabu, Jun 25, 2014

Sudah Ada Instagram! Follow RAETAHIR!!

Assalamualaikum....!!

Apa khabar semua!

Dah berkurun lamanya tak update blog. Entah kenapa rasa macam takde masa sangat.
Dengan projek melambak, melambak.
Assignment lagi, test lagi.
Rasa takde masa sangat.

Untuk pengetahuan rakan-rakan awesome semua,
aku sudah pun memiliki akaun instagram sekarang!!

Yeay!!

Banyak jugak la yang aku update kat situ.
Ada dah dalam 16 posts.


I think it's a good alternative for blogging.
Sebab takut aku takde masa nak menaip. Then I can just microblog anywhere.
Follow lah insta saya ye?
Tak reti guna sangat tapi okay lah kot.
Maaflah kalau takde gambar-gambar bukak baju gambar-gambar ehem-ehem.
Insta ni aku buat untuk menyampaikan cerita. Bukan menyampaikan ehem-ehem.
Hahahaha.
Bajet.

Follow taw!!

Tapi aku masih akan blog anything kat sini sebab lagi convenient nak tulis panjang-panjang.
Dan nak share idea pun best.
Takyah lah kena ada gambar all the time. Kan? Haha

Banyak jugak aku buat #throwback sempena tamatnya my #freshman year.
Debat... Teater... Projek itu... Projek ini...
Banyaklah...
Siapa yang follow blog ni mesti tahu yang ini bukan kali pertama aku menghabiskan 1st year.
Hahaha.
Yup! This is my 2nd time.

1st time habiskan 1st year adalah 3 tahun lepas iaitu ketika aku masih bergelar pelajar pergigian.

Bila fikir balik, banyak yang aku dah lalui. Terutamanya tahun lepas.
Ada aku update dalam post Tukar Course. Tapi baru update sikit jer.
Nanti aku update lagi. Sebab sekarang aku cuti!!!

Dan sempena Ramadhan al-mubarak ni,
aku ingin memohon maaf di atas segala kesilapan yang aku dah buat.
Mohon maafkanlah saya yang serba kekurangan ini.
Semoga Ramadhan kita semua lancar tanpa sebarang masalah, kesempitan dan kemalasan.
Amin...

Okaylah. Nak kemas beg. Nak check out kolej. Then balikkkk!!

Catch ya later!!

Dearest,
Razil...

P/S : Laju masa berlalu. Alik-alik dah tua.

Selasa, Mei 06, 2014

Tukar Course Part 2

Assalamualaikum...!!

TUKAR COURSE PART II !!!

Lepas semua cerita dah update, baru terasa nak sambung bab tukar-tukar course ni.
Aku sebenarnya tengah bosan. Aku tengah duduk seorang diri di Dataran Kimia Fakulti Sains ni ha.
Kelas Hubungan Etnik canceled pulak. Aku dah pakai gila formal dah ni nak buat presentation. Hm..
Sabar jer la.
Nak balik, baik aku balik dari tadi. So nak membuang masa ni, baik aku share pengalaman menukar course ni. Jadi masa aku ni takde la terbuang sangat dengan berdengkur saja.


Dah baca Tukar Course Part 1 ?

Bacalah, banyak info berguna.. Ceeeehhhh~





Sambung part II.






Lepas aku dah super confident nak tukar course,
mak ayah pun redha jer,
aku pun hantarlah surat pemberhentian course tu.

Waktu hantar tu, gila confident.
Pergi office.
Submit.
Pastu.
YEEEEAAAYYYY!!!!

Lepas hantar tu, aku pun nak pulangkanlah semua barang-barang dental yang memang semua student dapat.
Waktu nak pulangkan kat simulation lab tu, Kak Rina dan Kak Siti, akak lab yang super awesome tu terkejut. Diorang tanya banyak kali,

"Betul ke ni,Razil?"
"Serious ke?"
 dan sebagainya...

Betul la, kak.. Takkan bergurau senda pulakkk...
Hahahahaha

Lepas tu, sayu jer tengok lab tu. 
Tak tahu bila lagi nak dapat chance amek impression kat dummie (patung yang gambar kat atas ni blog aku ni...) ,
main bancuh-bancuh simen,
drill-drill gigi,
dan sebagainya.
Time tu jugaklah aku teringat saat-saat di mana aku down gila nak mati, tapi aku teruskan jugak.
Terkenang time aku dok mengulang competency test 1st impression sampai beberapa kali.
Terkenang time aku kena marah dengan lecturer tapi sabar jer la.
Terkenang time aku stay back sampai pukul 7 lebih sebab aku lembab siapkan projek.
Then aku salam dengan semua techniacian yang banyak gila tolong aku.
Sebak jugak lah.

Then aku nak pulangkan bebarang lab dekat Encik Kama, technician (kot) yang banyak bagi tunjuk ajar dan simulation kat kitorang. 
Waktu pulangkan tu, Encik Kama pun terkejut. Dia suruh aku duduk.
Aku pun duduk.
Dia tanya itu tanya ini. Dia cakap macam tak percaya aku nak berhenti. Dia cakap dia dah dapat bayangkan yang aku akan stay dan graduate dekat situ.
Aku cam.... well... saya tak berminat dah... Hhuhuhuhuhu
Then aku terfikir, bila la lagi aku nak jumpa technician yang baik gila macam dia. Super awesome.


Then aku pergi kemaskan locker.
Waktu tu memang tetiba sedih gila kot. Aku tahu yang aku takkan jejak lagi fakulti ni.
Aku kemas-kemas sampai bersih, sampai takde apa pun yang tertinggal.
Waktu aku tengah kemas tu, terserempak dengan makcik cleaner yang memang peramah.
Aku cakap kat dia aku nak quit dah, lepas ni tak jumpa dia dah... Dia pun terkejut.
Aku minta maaf, then dah... Aku balik.

Time balik tu, perasaan bercampur-baur.

1- Happy! Happy sebab aku dah bebas dari derita ini dan aku bebas kejar apa yang aku nak!

2- Sedih! Sedih nak tinggalkan kawan-kawan dan fakulti. Aku dah belajar situ 2 tahun lebih kot. Berapa banyak kali aku jatuh bangun ketawa menangis kat situ. Banyak yang aku belajar. Terlalu banyak sampai aku jadi diri aku sekarang, seorang yang lali untuk gagal dan berani mengejar apa yang diinginkan.

3- Confused! Rasa macam... betul ke ini Razil? Aku tak rasa Razil itu daring gila sampai mampu buat semua ini. Like... Seriously?

4- Cuak! Cuak gak bila fikirkan masa depan. Macam mana lah kalau aku tak dapat apa yang aku nak.
Bak kata pepatah, yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.
Aku nak study mana lepas ni....ada ker uni yang nak amek aku.....

5- Pasrah ! Aku yakin dengan apa yang Allah beri pada aku.
Aku yakin Allah nak ajar aku sesuatu dan aku nak terima dengan hati yang rela.
Aku yakin akan ketentuan Allah!
Perasaan nie berselang-seli dengan kroniknya bersama dengan perasaan no.4.



Tapi, bila balik jer, aku pasang satu tekad.

Keputusan ini keputusan aku.
Aku dah yakin dan aku akan teruskan.
Kalau aku gagal, tewas, jatuh, tergolek sekalipun, aku akan teruskan juga!
Aku tak tahu apa yang akan berlaku di masa depan, tapi aku akan harungi jugak!
Kalau plan A aku tak jadi, aku akan buat plan B,C,D,E,F,G sampai Z untuk dapatkan apa yang aku nak!
Yang pasti, no turning back!



Now, it's all about me and my dream.

Bersambung lagi nanti.
Jadi dah kepenatan.

**edited : Part 3 dah ada!!

Dearest,
Razil...

P/S : Hari-hari tidur lambat settlekan dinner kolej. Mata pun dah jadi mata panda.

klik sini \(^,^)/

Jemput... Jemput... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...